Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Trevligaste häst jag haft"

Foto: Alf Lindbergh/ALN
Il Vero Alfredo i Boden tidigare i år. Foto: Alf Lindbergh/ALN

Skellefteåtravets proffstränare Per Gustafsson närmar sig tusenklubben. Vid Bodentravets torsdagstävlingar bärgades kuskseger nummer 994 genom egentränade Il Vero Alfredo, en fyraåring som Per lovordade enormt efter segern.
– Det är den trevligaste häst som jag någonsin haft. En helt underbar individ, säger Per.

Publicerad:

Rätt stora ord med tanke på att 65-årige Per Gustafsson varit med ett bra tag och fostrat många vinnarhästar genom åren.

Il Vero Alfredo gjorde fem starter som treåring utan att vinna, men visade ändå ganska lovande takter. I debuten hade exempelvis oturen att stöta på Selmer I.H  och trots ett bra debutlopp var han chanslös som trea.

I år har Il Vero Alfredo inlett säsongen med två raka segrar. Från ett snävt fjädespår blev en pangstart till ledningen denna gång och från den positionen hade han sedan allting under kontroll. I synnerhet då Per Gustafsson fick bestämma farten till 1.19,6 första varvet.

På upploppet fick Judgetrouble chansen från rygg ledaren, men Il Vero Alfredo höll säkert undan med en halv längd via 1.14,9 sista 500.

– Han har mått bra av all vinterträning han fått och har vuxit i kroppen till den här säsongen, säger Per Gustafsson.

Största skrällen

V5-omgången innehöll några väntade favoriter, men också ett par överraskningar. Största V5-skrällen var kallblodet Hustvet Lyn som lotsades till seger av Ove A Lindqvist. 

– Vi fick en bra start från dubbla tillägg och satt invändigt inledningsvis, men jag valde ändå att gå ut utvändigt när Dale Oda satt i ledningen och det var lågt tempo. Hustvet Lyn har stannat när man begärt för mycket av honom, men nu lyckades jag hålla honom motiverad och på bra humör hela vägen, säger Ove A Lindqvist efter segern med 22-oddsaren.

En annan överraskning var Jens Erikssons Victory Brodde som tog första segern sedan sommaren 2016. Detta sedan Jens haft en del flyt med positionerna och fått luckan i tredjespår i utgången av sista sväng.

– Det blev trångt eftersom Only Eyes Broline bröt ner på upploppet, men Victory Brodde kunde ändå avgöra säkert. Förra säsongen ville han ingenting och i vintras var han bedrövlig i flera starter, men sedan han fick på sig sommarskorna har han tänt till igen och jag hoppas såklart att han fortsätter så här, säger Jens.

Seger - trots galopp

En annan häst som ska lyftas fram är fyraårige Klammer, som nu vann i sitt livs andra start trots en galopp efter 150 meter och sedan en tuff resa utvändigt ledaren.

– Jag skulle tro att den här hästen kan gå rätt långt. Han lägger mycket mark under sig, säger kusken Krister Söderholm.

Dagssnabbast blev Tommaso America som tog hem ett rivigt montélopp där Ivanhoe Spirit eldade på i ledningen. Jenny Engfors gav Tommaso America ett bra resa på innerspår en bit bakom och var sedan den som hade mest krafter kvar när det skulle avgöras på upploppet.

Lira nästa gång: 

Rappodina (1) galopperade efter start i sin debut och gjorde en stor markförlust, men visade sedan 1.30,7 sista 1400 meterna. Här har Jerker Bjurman ett nytt kallblod som kommer att göra sig gällande i årgångsloppen.

Torsdagskvällens vinnare i Boden

Lopp 1: Vinnas Valkyria (e. Moe Odin) – Björn Karlsson.
Lopp 2: Klammer (e. Super Photo Kosmos) – Krister Söderholm (Stefan Johansson)
Lopp 3: Filius Felix (e. Adrian Chip) – Mauri Jaara
Lopp 4: Il Vero Alfredo (e. Orlando Vici) – Per Gustafsson
Lopp 5: Hustvet Lyn (e. Voje Faks) – Ove A Lindqvist (Thomas Lundsten)
Lopp 6: Victory Brodde (e. S.J’s Photo) – Jens Eriksson
Lopp 7: Dreaming Blues (e. Offshore Dream) – Tuomas Pakkanen
Lopp 8: Tommaso America (e. Muscle Hill) – Jenny Engfors (Gunnel Fredriksson)
Lopp 9: Execute (e. Scarlet Knight) – Roger Nilsson

TORBJÖRN ENMARK

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.