Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Very Kronos vann - 50 gram för lätt

Foto: Christer Norin/ALN
Foto: Christer Norin/ALN

Det blev tredje raka segern för Very Kronos i förberedelserna inför Derbyt.
Han vann V64-3 på Gävle hur lätt som helst.
– Men balansen var inte den bästa idag, konstaterar tränaren Svante Båth.

Publicerad:

Segern i fyraåringstestet på Eskilstuna följdes upp av en ny seger för Very Kronos. Nu handlade det om Guldklubbens damlopp i Gävle med 60 000 kronor i förstapris.

Att han galopperade bort så mycket pengar förra året har gjort att tränare Båth har kunnat matcha honom i lite "enklare" lopp i år. Den här gången var loppet stängd vid 1 450 000 kronor.

– Det är klart att hade han stått med någon miljon till så hade hade vi inte kunnat testa honom i sådana här lopp. Nu har vi haft ett lite bredare utbud för att testa oss fram med balansen, säger tränaren Svante Båth.

Från dubbla tillägg och springspår tog körande Erik Adielsson det relativt lugnt från start. I det lilla fältet nöjde sig Adielsson att placera Very Kronos sist i pärlbandet på fem hästar. Drygt 1300 kvar tog han sats mot ledande Prosperous och 550 kvar satt ekipaget i spets. Där kunde Very Kronos sedan sprinta undan till enkel seger på tiden 14,3/2680.

Men helt nöjd var inte Svante Båth med hur Very Kronos rörde sig i kurvorna.

– Jag såg direkt i första kurvan att det inte blev riktigt bra. Det är mycket finlir när det gäller att balansera och för att förklara enkelt så var han lättad 50 gram bak jämfört med förra starten i Eskilstuna. Jag trodde det skulle bli bättre, men uppenbarligen inte. Han har sprungit och touchat sig lite både fram och bak och det är därför vi har laborerat med balansen. Men den balansen vi hade i förra loppet är nog den vi ska ha framöver. Men jag tror alla förstår vad jag menar med finlir när vi snackar om 50 gram för lite på en så stor häst, säger Svante Båth och skrattar.

Om två och en halv vecka är det dags för derbykval och Very Kronos med sin grundkapacitet tillhör förstås favoriterna.

– Jag kan inte göra mer nu och jag har hästen där jag vill ha honom. Det ska bli riktigt intressant, sa Svante Båth.

I Superstrinten över 1140 meterpå Gävletravet blev det stor dramatik då det krävdes uppförstorat målfoto för att kunna hitta vinnaren. Eastar Rapida laddades rejält från sin bricka längst ut på vingen. Oskar J Andersson lyckades leda med den sjuårige valacken i 1139 meter. Men Erik Lindegrens Edelsa lyckades ta sig förbi strax före linjen och vinna på 1.09,7/1140a.

Malin Friman fick chansen i uttagningsloppet till Dam-SM bakom Klaus Kerns Give Me Ten. Det blev en mktig uppvisning på 13,7/2140a.

– Jag hade så stort försprång in på upploppet så jag blev aldrig nervös att vi skulle förlora. Han var oerhört fin och Klaus sa innan loppet att den här hästen skulle ta mig till SM, berättar Malin Friman.

Bollnästränaren Peter Eriksson hade en lyckad dag då hans Teguila Gel, med Robert Wilhelmsson i sulkyn, vann V64-1. Wilhelmsson gav hästen ett vilsamt lopp och spurtadde starkast i Ponnytravarloppet som bara innehöll kuskar med förlutet som ponnytravkuskar. Peter Eriksson vann själv V64-2 med favoriten Silver Stjärna som tränas av amatören Simon Wall.

Kajsa Frick avslutade V64-omgången med att ta sin tionde årssegern. Hon styrde sin Tina Gel till en imponerande seger efter ett tufft lopp i dödens.

– Egentligen tänkte jag inte köra så här offensivt men då det blev så uppullat så fanns det inget altenativ än att avancera tidigt. Hon kändes stark in på upploppet och jag behövde inte ens ryckta tussarna. Det har varit mycket oflyt i stallet i år så jag hoppas att det vänder nu, säger Kajsa Frick.

 

Vinnare Gävletravet 180803:

Lopp 1: True Devotion (e. Maharajah) Ville Karhulahti (Björn Röcklinger)
Lopp 2: Sergie Phefirst (e. Sergei Hanover) Jim Oscarsson
Lopp 3: V.G.'s Unstoppable (e. Formula One) Ulf Eriksson (Tony Eliasson)
Lopp 4: Tequila Gel (e. Orlando Vici) Robert Wilhelmsson (Peter Eriksson)
Lopp 5: Silver Stjärna (e. Klack Jo) Peter Eriksson (Simon Wall)
Lopp 6: Very Kronos (e. Ready Cash) Erik Adielsson (Svante Båth)
Lopp 7: Edelsa (e. Judge Joe) Erik Lindegren
Lopp 8: Give Me Ten (e. Niky) Malin Friman (Klaus Kern)
Lopp 9: Tina Gel (e. Orlando Vici) Kajsa Frick
Lopp 10: Sundsätters Erik (e. Järvsöfaks) Frida Bodén (Helena Bodén)
Lopp 11: Tartlet (S.J.'s Photo) Torbjörn Jansson (Sergio Rondina-Bisi)

 

 

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.