Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Vi går som på moln"

Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75
Skummis tog en fin skalp i Östersund. Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75

Talesättet att blixten inte slår ner på samma ställe två gånger i rad gäller inte för Kurt Borgström och Hjördis Nilsson från Jättendal i Hälsingland. För tiotalet år sedan firade paret stora framgångar som ägare till Mira Win och när den sagan tog slut så har Skummis klivit fram i rampljuset och bjudit på nya framgångar på travbanorna.

Publicerad:

– Vi går som på moln efter de senaste framgångarna säger 72-årige Kurt Borgström som efter nästan 30 år på Frösön flyttade till Hälsingland för två år sen. Jag kommer egentligen från Tärnabytrakten men via Umeå så hamnade vi i Jämtland men det fanns en längtan att bo vid havet så det bar av mot kusten igen.

Mira Win fick sluta sin karriär efter en spricka i ett framknä och tyvärr kunde hon inte heller bära fram sitt föl efter Love You. Det blev inga avkommer efter henne. Men skam den som ger sig och hos Elisabeth Olsson i Delsbo hittade de en unghäst som hette Skummis.
– Han skulle bli Roger N Olssons pension men så gick Roger bort i en tragisk olycka och med alldeles för mycket hästar i stallet så fick vi köpa ettåringen efter Bork Odin och Lassas Jennie av familjen, säger Kurt.

Att det var en ettåring med jämtländska rötter hade Kurt inte aning om. Mormors mormor Röa föddes upp av legendariske Sven O Persson, Östersund och via Röjalill, Rötoddan och Lassas Jennie har stamboken hunnit fram till Skummis.

Treåringssäsongen bjöd inte på några större framgångar men i samband med flytten från Jämtland tog Jan-Olov Persson över träningen och det blev 10 segrar innan motgångarna började komma.
– Jan-Olov föreslog ett break och jag tror nog att han inte trodde så mycket på hästen framöver så vi tog hem honom och började träna själv. Sen drogs han med en efterhängsen halsinfektion i somras innan jag kände att han var på rätt väg igen. Sen tror jag att han fick lite styrka genom några långlopp under hösten och när vi sen lämnade in honom hos Niclas Torstemo i början av november har han tagit tre raka segrar säger en både glad och överraskad Kurt Borgström. 

Dagens segerlopp var starkt då han trots en 1.22-öppning fick ge sig i spetsstriden mot Norrskens Kongen. Efter en kort vila i rygg på ledaren fick han vandra utvändigt under slutrundan men Ulf Ohlsson gjöt mod i honom och avgjorde på ett strålande sätt sista biten.
– Det här är en dröm, man får nypa sig i armen säger Kurt som tror att det kan bli någon fler start i år innan vintervilan. Jag brukar rida honom själv ibland och sen så får han också god omvårdnad av Niclas flickor.

Det gulvita färgen gör att han väcker en hel det intresse bland publiken och även bland expertisen.
– Han fick goda vitsord när jag hade honom på utställning som unghäst och jag glömmer inte heller när vi var på Solvalla i höstas och det stod 10-12 personer på stallbacken och beundrade honom så visst väcker han känslor hos många, säger Kurt på väg hem efter återbesöket i Östersund.

I övrigt noterades från Östersund att...
... O.P´s Flirt visade gamla fina takter när han spurtade ner allt till slut.
... Laddy Laday gav både Rikard N Skoglund och tränaren Daniel Wikberg nya fjädrar i hatten.
... Jomar Blekkan efter drygt två månaders segertorka fick sätta dit Smedsrud Lynet från ledningen.

Lira nästa gång: Våffelprinsen och Norrskens Kongen var två förluster med flaggan i topp från Jan-Olov Perssons träning och dessa är segeraktuella så fort de visar sig igen. 

Alla vinnare denna tävlingsdag:
Lopp 1: O.P´s Flirt (e.Flirtin Man) – Kenth Åkerlund (Markus Pihlström
Lopp 2: Kashmir (e.Moe Odin) – Thomas Mjöen
Lopp 3: Skummis (e.Bork Odin) – Ulf Ohlsson (Niclas Torstemo)
Lopp 4: Laddy Laday (e.Text Me) – Rikard N Skoglund (Daniel Wikberg)
Lopp 5: Smedsrud Lynet (e.Feseth Lynet) – Jomar Blekkan (Lars Johnsen)
Lopp 6: Heartbeat (e.Love You) – John Östman (Carola Wallin)
Lopp 7: Troll Bläsan (e.Järvsöfaks) – Bo Landgren
Lopp 8: In Disguise (e.Pine Chip) – Ulf Ohlsson (Veronica Sundberg Book)

– Ingemar Sterner

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.