Sveriges ledande travtidning
ANNONS

W var segermelodin i auktionsloppen

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Nicklas Westerholm vann ett av auktionsloppen med egentränade My Tambourine Man. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

De kostade sammanlagt 420.000 kronor på auktion som ettåringar – nu sprang de in 400.000 kronor under samma Solvalla-dag.

Publicerad:

ASVT Trottex Auktionslopp förgyllde fredagstävlingarna och lockade med 200.000 kronor i förstapris. Nicklas Westerholm hade ett jobbigt åttondespår bakom bilen med My Tambourine Man (e. Orlando Vici) i klassen för treåriga hingstar och valacker och hamnade i tredje par utvändigt. Han myste där i kön när första varvet travades efter väldigt snabba 1.11,7 med That's Art i täten.
– Han hade inte startat på en månad och det här var egentligen tänkt som ett lopp i kroppen inför E3-kvalen. Hästen har känts rullig tidigare i 1.16-tempo, men kändes bra trots det höga tempot
och då fick jag upp förhoppningarna ytterligare, sade Nicklas, som avslutade väldigt starkt långt ut i banan och hann fram till duktiga ”dödenshästen” Even's Cool Boy.
Nicklas ropade in My Tambourine Man på Kriterieauktionen 2016 för 140.000 kronor.
– Det var första hästen som jag köpte till stallet och jag äger hälften själv. My Tambourine Man hade bra exteriör och det var en liten uppfödare till honom som verkligen hade lagt ned sig rejält för att det skulle bli bra, berättar Nicklas, som haft en del bekymmer med hästens trav.
– Han har haft 1.000 ben mellan varven, men bli allt bättre även på den punkten. Jag hoppas att han ska kunna vara med och hävda sig väl i de största årgångsloppen. Närmast blir det som sagt E3-kval.

Nicklas nöjde sig inte med den här treåringssegern. Nej, han segrade även med Ceasar's Dream i ett långlopp. Detta efter bra ryggar till upploppet från tredje par utvändigt.
– Hästen är tacksam med spårsnåla resor, då tar han alltid hem mig på bra sätt. Men vi hade mycket tur också den här gången, sade Nicklas, som var uppe extra tidigt under fredagsmorgonen.
– Det är som slutspelsmatcher i andra idrotter, att man vill försöka göra lite extra till sådana här stora helger. Personalen var uppe extra tidigt och jag med för att massera. Det hade vi kanske inte gjort om det varit en vanlig tävlingsdag i Rättvik.

Roger Walmann har som bekant haft en del kanonston genom årens lopp. Om Aleppo Pine (e. Maharajah) håller extraordinär klass som Giant Diablo och D'One återstår att se. Hittills har hon i alla fall gjort det mesta rätt. Det här var tredje segern i fjärde starten och det blev inte någon ”promenad i parken” den här gången. Kenneth Haugstad valde att kliva på från fjärde ytter och forcera sig till spets knappa varvet från mål.
– Det är en fantastiskt fin häst som både var först ut i kval och till start i vårt stall. Det blev väldig körning varvet från mål, men jag tyckte att jag hade så pass bra häst att det skulle kunna gå vägen ändå. Men Claes Sjöströms häst (Up To Me) kämpade väldigt starkt, sade Kenneth, som kunde vinna på 1.13,9a/2140 meter.

På stallbacken kunde tränaren Roger Walmann summera insatsen med ett stort leende.
– Hon utmärkte sig väl inte jättemycket i träningen innan vi började starta, men har verkligen varit okomplicerad och riktigt bra i loppen så här långt. Det här var en häst som jag gillade exteriören och även stammen på och det blev rätt pris (280.000 kronor) på henne under Elitauktionen.

Kommer det här visa sig vara ditt bästa treåriga ston?
– Det är svårt att säga, konkurrensen är glädjande nog hård för tillfället.

Tävlingsdagen inleddes med att Alessandro Gocciadoro visade upp en annan fin treåring - Ready Cash-hingsten Zidane Grif. Hästen såg ut att stå extremt väl inne i loppet och det visade sig också i allvarets stund. Italienaren skaffade sig tidigt många längder ner till de övriga och öppnade inledningsvarvet på 1.12,9. Till slut landade hästen på 1.12,6a/2140 meter som överlägsen vinnare. Det här var tredje vinsten i sjunde starten.
– Det här är bästa treåringen i stallet, men han är lite speciell. Hästen höll sig också ganska lugn i dag trots att jag inte riktigt är van vid hur startbilen kör, sade Gocciadoro, som just nu har flera av sina hästar stationerade i Finland.

Johan Untersteiner lyckades vinna från spår åtta bakom bilen med egentränade Dear Friend. Från fjärde par utvändigt bet slutspurten bra.
– Det har blivit fel på sistone och senast borde hästen ha kunnat bättre. Jag låg därför lite lågt på förhand, men en bit in i loppet kändes det som att vi skulle kunna ta många till slut, sade Johan.

Claes Sjöström skrällde till rejält med fyraåriga Visbystoet Kyrkebys Bojan. Från fjärde par invändigt bet det väldigt bra över upploppet för denna 39-oddsare.
– Det känns overkligt, jag vet inte vad jag ska säga, kommenterade ägaren, uppfödaren och tränaren Stefan Adman och fick hjälp av Claes:
– Det är inte ofta man får sig en sådan här åktur. Hon kändes bra när vi attackerade.

Finske kusklöftet Olli Koivunen spårade hela vägen bakom fyraåriga stoet Boadicea.
– Jag är otroligt nöjd. Det här är en trevlig häst på alla sätt och vis.

I det avslutande Gymnasieutmanings-loppet infriade Alice Molin favoritskapet bakom Fredrik B Larsson-tränade Magnolia Boy. Det bet bra från tredje par utvändigt, men Sofia Almströms Luxury Brodde kämpade på väldigt starkt ända in på mållinjen. Men Alice ordnade årets tredje kuskseger och den åttonde totalt.
– Nu känns det väldigt bra, härligt, sade en mäkta belåten Alice.

Lopp 1: Zidane Grif (e. Ready Cash), Alessandro Gocciadoro
Lopp 2: Boadicea (e. Lexus Font), Olli Koivunen (Harri Koivunen)
Lopp 3: My Tambourine Man (e. Orlando Vici), Nicklas Westerholm
Lopp 4: Aleppo Pine (e. Maharajah), Kenneth Haugstad (Roger Walmann)
Lopp 5: Dear Frend (e. Orlando Vici), Johan Untersteiner
Lopp 6: Caesar's Dream (e. Dream Vacation), Nicklas Westerholm
Lopp 7: Kyrkebys Bojan (e. Broad Bahn), Claes Sjöström (Stefan Adman)
Lopp 8: Corky Ramirez (e. The Best Madrik), Patrik Fernlund (Jörgen Westholm)
Lopp 9: Magnolia Boy (e. Pastor Stephen), Alice Molin (Fredrik B Larsson)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.