Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Wiman gånger tre i Visby

I fjol slog stallet rekord och i år har framgången fortsatt för Johan Wiman. Under torsdagens lunchtävlingar kammade Visbytränaren hem en trippel på hemmabanan.

Publicerad:

Det blev en utdragen tävlingsdag på Skrubbs på grund av strömavbrott och dessutom skedde det en olycka i slutskedet av tredje loppet. I samband med att Adorable Sensation tröttnade betänkligt tillsammans med Anders Funck föll Julia Olofsson ur sulkyn bakom Caddie No More som slet sig loss och skenade när täthästarna hade cirka 300 meter kvar av loppet. 

Loppet blåstes av och fick köras om som sista lopp senare under dagen. Till omstarten blev bland andra Svante Båth-tränade Mooncake Wine, som satt i ledningen med segern på gaffeln när loppet blåstes av, struken. 

Julia Olofsson klarade sig lyckligtvis nog undan med skrubbsår, men var omskakad av händelsen och valde att inte köra fler lopp under tävlingsdagen. Caddie No More klarade sig också undan händelsen med en liten blödning ur ett sår.

Loppet ingick i Visbytravets treåringsserie och när det väl kördes om var det Johan Wiman som tog hand om täten med Esther Lixarve (e. Sahara Dynamite). Hästen vägrade sedan släppa en jäkel över bron och inkasserade första segern i karriären. 
– Hon blev lite bekväm när de andra inte var utvändigt om henne. När Janne (Jan Åke Blixt bakom Turmalin Yankee, reds.anm.) kom upp på utsidan tänkte jag först släppa, men då började hon ta i så då kunde jag inte lämna ifrån mig ledningen. Hon debuterade i våras på en 1.18-tid och då tänkte jag att det här nog blir rätt bra, men sedan har det inte gått som det ska. Jag körde galopp i första så vi fick vara glada för att loppet kördes om, sade Johan Wiman.

Segern med Esther Lixarve var den elfte för året för Visbytränaren som inkasserade en trippel på hemmabanan under lunchtävlingarna. Dessförinnan hade Wiman nämligen segrat med Mega Star (e. Micro Mesh) och Playdoh Lixarve (e. Perhaps Love). 

Mega Star var segerrikast bland de äldre Visbytränade hästarna ifjol. I år har hästen fortsatt gått bra för Johan Wiman och vinsten på torsdagen var hästens tredje i den nionde starten för året. Segerreceptet var spets och slut, men bakom den enkla beskrivningen låg mycket hårt arbete. Mega Star tvingades till snabba 1.09 första 500 meterna för att få behålla tätpositionen och varvet travade han på 1.12,1. 
– Jag var tvungen att köra snabbt för att få ledningen. Det borde inte ha funnits krafter kvar i hästen efter första varvet, men sedan fick jag ta upp. Det var skönt att han fick vinna på bra sätt utan att vara bottnad, sade Johan Wiman som redan på förhand trodde på väldigt god segerchans för sexåringen som ändå stötte på tuffa motståndare i form av bland andra D'laina och Jack Bowler.
– Det var bra hästar med, men de hade byngliga lägen så därför trodde jag på bra chans på förhand, sade Wiman.

Tvåa bakom Mega Star blev Sheriffen som visade att formen sedan segern senast satt kvar via vass avslutning och hästen knep andraplatsen före Nicegift C.C.

Fyraårige Playdoh Lixarve avslutade starkt och snuvade Honeyandsaffron på segern i allra sista steget. 
– Jag har känt att det finns fart i honom mellan galopperna, men idag kändes det bra när vi kom till ledningen. När Erik (Adielsson med favoriten Ferrari Mearas, reds.anm.) kom var jag tvungen att släppa. Sedan kunde jag köra för fullt på upploppet och kände att jag nog skulle hinna fram, sade Wiman.
Johan har fortfarande över hundra tusen kronor kvar till att nå fjolårets strålande siffror, men i nuvarande stallform och med V75-hästen Hennig Lixarve på gården är det i alla fall ingen omöjlighet.

Hoffmans sto slog E3-vinnaren

Sall Svante Båth hade på förhand flera bra chanser, men fick nöja sig med en andraplats som bäst för Capitol Hill (vinnare av korta E3-finalen ifjol) som fick alldeles för långt fram för att hinna komma ikapp undflyende Lady Youline (e. Fast Photo). Den sistnämnda tog sin tredje raka seger när hon tillsammans med Claes Sjöström var överlägsen i ett lopp ingående i fyraåringsserien. Henrik Hoffman tränar stoet.

Hessel B.Rapida vann på nytt

Kalmartränaren Thomas Jonsson inkasserade andra raka segern med Hessel B.Rapida (e. Ken Warkentin) som fick en snårig resa fram till vinsten. När hästarna bakom avancerade i tredjespår satt Jonsson kvar i andraspår med Hessel B.Rapida, men när framförvarande häst tröttnade smög Jonsson ner i rygg på ledaren strax innan sista sväng.

Mitt i svängen kunde Jonsson vrida ut i fritt spår och Hessel B.Rapida lyckades via en hård upploppsstrid hålla nosen före Enjoy's Topnotch. Den sistnämnde var den moraliske vinnaren och svarade för en närmast otrolig prestation efter att ha travat i tredjespår sista 1200 meterna, men förlorade med minsta möjliga marginal.
– Vi blev först hängande en bra bit och sedan tog det lite stopp när jag inte körde på bortre långsidan. Det löste sig ju ändå bra till slut. Jag trodde nästan att jag förlorade i sista steget, men hästen gjorde det bra, sade Thomas Jonsson om Hessel B.Rapidas insats.

Dubbel för Jonsson

Thomas hann med att ta en dubbelseger som kusk innan han var tvungen att ta båten över till fastlandet. Andra dagssegern togs med Angelica Herlin-tränade Angelica Herlin-tränade Vicini Axang (e. Orlando Vici) som lämnade stor lucka till sina konkurrenter.

Banrekord av tvååring

I tvååringsloppet satte vinnande Alex T.H. (e. Aperfectyankee) nytt banrekord med tiden 1.16,9/1620 meter tillsammans med tränaren Anders Zackrisson. Den på förhand stora favoriten Papa Pellini från stall Svante Båth blev struken strax innan loppet skulle köras.

Lira nästa gång: Packleader (lopp 9) närmade sig våldsamt över upploppet när han kände vittring på täthästarna, men galopperade strax innan mål som tvåa.

Torsdagens vinnare på Visbytravet:
Lopp 1: Mega Star (e. Micro Mesh) Johan Wiman
Lopp 2: Hessel B.Rapida (e. Ken Warkentin) Thomas Jonsson
Lopp 3: Esther Lixarve (e. Sahara Dynamite) Johan Wiman
Lopp 4: Lady Youline (e. Fast Photo) Claes Sjöström (Henrik Hoffman)
Lopp 5: Playdoh Lixarve (e. Perhaps Love) Johan Wiman
Lopp 6: Alex T.H. (e. Aperfectyankee) Anders Zackrisson
Lopp 7: Vicini Axang (e. Orlando Vici) Thomas Jonsson (Angelica Herlin)
Lopp 8: Caddie Lac (e. Enjoy Lavec) Petter Karlsson (Pär Hassborg)
Lopp 9: Star Commander (e. Juliano Star) Martin Malmqvist (Göran Hedrén)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.