Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Akut läge – värsta höbristen på över tio år

Foto: Patrik Nord
Höskörd. Foto: Patrik Nord

Varje dag får Hästkrafts ägare Sven-Inge Thörnvall telefonsamtal från desperata travtränare/hästägare som jagar grovfoder. Han beskriver höbristen som akut - den värsta på minst tio år.

Publicerad:

Hästkraft har sitt säte i Nyköping och startades upp år 2000. De har specialiserat sig på att producera kvalitetssäkrat grovfoder och kraftfoder till landets större travtränarstall. Under 2012 hade man 12 av de 20 vinstrikaste proffstränarstallen som kunder. I Hästkrafts kundstock hittar vi bland annat Svante Båth och Peter Untersteiner.

– Vi har ett 50-tal kunder just nu, alla inom travet. Konceptet är att skriva kontrakt tidigt med tränarna efter att ha gått igenom deras situation i detalj. Allt från antalet hästar som han/hon förväntar sig under perioden till olika önskemål vad gäller produkten. Redan 1,5 år innan det sista höet ska levereras till kunden är vi ute och skriver kontrakt. Nu har vi hunnit ungefär halvvägs när det gäller 2018 års skörd, berättar Sven-Inge Thörnvall.

Mellansverige värst drabbat

Den sistnämnde har konkreta siffror att komma med för att beskriva hur stor hökrisen i Sverige är just nu.

– Vi producerar i snitt 11.000 ton grovfoder per år och förra årets skörd låg 14 procent under det normala. Under de tio senaste årens mätningar har vi tidigare som mest sett femprocentiga avvikelser. Vi har ett överlager och byter hö i september varje år. Ett lite sämre år, som egentligen bara räcker till elva månaders höleverans, kompenseras för det mesta året efter med att vi kommer upp i volymer som räcker till 13 månader. Så det brukar rulla på stabilt, men 2017 års skörd skiljer som sagt ut sig markant.

• Hur ser det ut geografiskt i landet. Vilka områden är värst drabbade?
– Mellansverige (landskapen kring sjöarna Mälaren, Hjälmaren, Vänern och Vättern) har drabbats hårt, men det sträcker sig ända ner till Kalmar. Jag tror det ser lite bättre ut i Skåne, men det finns problemområden över hela landet. Redan i november märkte vi, av de påringningar som kom, att det redan då var bekymmer. Tyvärr har inte heller skörden av halm, fröhalm eller lusern varit bra, annars hade det gått att blanda ut höet till viss del med dessa.

Oroad över framtiden

Hästkraft har 1100-1200 HA till förfogande för sin grovfoderproduktion, från Nyköping-Örebro.

– En del år kan det lyckas sämre i vissa områden, men det brukar jämna ut sig. Förra året var det dock en nedgång rakt över hela linjen. Detta för att hela hösten blev väldigt blöt.

Vi är bara inne i slutet av februari och Sven-Inge Thörnvall är allvarligt oroad över hur situationen kommer att se ut i maj-juni.

– Det blir obehagligt ett tag och jag är bekymrad över hur travtränare/amatörer/hästägare ska klara sig fram till att nästa års skörd går att använda. Bristen är enorm och frågan är vad som händer? Det finns inte direkt några räddningsplankor heller, då man inte kan använda 2018 års höskörd till tävlingshästar förrän tidigt i slutet av juni/början av juli. Dessförinnan är proteinhalterna helt opassande.

• Vad säger du när folk ringer och vill köpa hö?
– Tyvärr att det inte finns ett enda strå över. Vi måste säkerställa att våra egna kunder kan få den volym som de beställt. Situationen är förstås extra bekymmersam för travtränare som precis dragit igång sin verksamhet, då de för det mesta inte haft någon chans att vara långsiktig då det gäller grovfoderbiten. Just det, att nästa generation av travtränare drabbas hårdast, känns allra värst.

"Hört exempel på dubbla priset"

Per Pettersson är ordförande för LRF Mälardalen och givetvis införstådd i höproblematiken.
– De flesta av de större travtränarna har säkert ”säkrat upp”, men det kan vara värre för de som köper från bönder lokalt. Höbristen är påtaglig och jag kan faktiskt tycka att det känns lite märkligt. Det var bra höskördsväder kort efter midsommar förra året och normalt borde det därför inte blivit sådana stora avvikelser. Men man har inte fått till det.

Brist på hö gör förstås också att priset går upp.

– Jag har hört exempel på dubbla priset mot normalt. Så för vissa blir det här riktigt kännbart.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.