Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Därför försvarar vi rätten till varumärket Legolas"

Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75

GÄSTKRÖNIKA: Legolas var hela Sveriges sagohäst.
Sagohästen som charmade och lockade en stor - och helt ny - publik till svensk travsport.
Sagohästen som lade grunden till det fantastiska intresset för spel på hästar vi i dag har.
Nu försöker ett spelbolag på Malta lägga beslag på Legolas.
Det kommer vi inte tillåta.

Publicerad:

Strax innan årsskiftet mottog ATG ett brev från ett spelbolag registrerat i Malta. Där uppmanar man oss att dra tillbaka vår registrering av varumärket Legolas. Om vi inte gör det hotar avsändaren med att vidta rättsliga åtgärder. Bolaget hävdar att man var först med att använda Legolas och att Maltabolaget därför hade rätt till varumärket. Fakta är att ATG var först med att registrera varumärket. Namnet är sedan 80-talet väl inarbetat och alltjämt aktivt. Efter diskussioner med vårt juridiska ombud kommer ATG därför under februari presentera motkrav som innebär att det internationella spelbolaget omedelbart ska upphöra att använda all användning av varumärket Legolas.

Så långt juridiken.
Nu till historien.

Få hästar är lika starkt förknippade med travsporten och ATG, som legenden Legolas. Hästens framfart med tränaren Thomas Nilsson i sulkyn på travbanorna under 80-talet gjorde hästen till publikfavorit. ATG beslöt sig tidigt för att göra sin hittills största satsning på en häst, vilket ytterligare bidrog  till hans stjärnstatus och att travsporten fick sitt stora publika genombrott. Tillsammans byggde vi varandra.

När Legolas gick i pension blev han försörjd resten av sitt liv av ATG. Sedan 2015 körs också ett årligt lopp till Legolas minne på Åby travbana (som genom Svensk Travsport är en av ägarna till ATG) i samband med V75-tävlingarna i december. Nästa år är det 40 år sedan Legolas föddes. Hur ska vi fira det? Vi har tagit första kontakten med Åbytravet, Thomas Nilsson och Marko Anic, Legolas ägare. Vi får anledning att återkomma i frågan, var så säkra. 

Slutligen: 

Vi är förvånande över att Legolas nu ska behöva få sitt namn solkat av en onödig juridisk tvist.
Det är verkligen ingen konflikt vi sökt. Tvärtom. 
Det finns massor av namn Maltabolaget kan välja. Men man valde försöka ta ett namn som redan är inarbetat, som är starkt förknippat med svensk travsport och som är registrerat av ATG. Och därför tvingas vi agera.
Legolas är en del av trav- och galoppsportens egna spelbolags historia och därmed ett arv som tillhör hela Travsverige. Inte ett spelbolag på Malta.

Sten Andersen
Marknadschef ATG

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.