Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dömd för djurplågeri

Foto: MARIA HOLMÉN
En travhästuppfödare i Skaraborg har blivit dömd för djurplågeri efter det att ett fölsto dött av undernäring i hagen och även fölet drabbats hårt. Hästarna på bilden har inget med det hela att göra. Foto: MARIA HOLMÉN

Ett fall av svår vanvård från vintern 2014 har resulterat i att en travhästuppfödare från Essunga Kommun i Skaraborg nu blivit dömd för djurplågeri.

Publicerad:

Enligt P4 Skaraborg hade Länsstyrelsen redan ögonen på de aktuella travhästuppfödarna (två bröder) efter en anmälan om bristande djurhållning. Men det fanns i det läget inte några lagliga grunder för att beslagta hästarna.

Det hela trappades upp vintern 2014 när två kvinnor, som tidigare anmält uppfödarna, såg ett sto med föl vid sidan ramla ihop i hagen. Både polis och veterinär kallades till platsen, men det USA-importerade stoets liv gick inte att rädda. Efter obduktion konstaterades att hästen ifråga var svårt undernärd och infekterad av inälvsparasiter. Även fölet hade liknande symptom, men inte av samma allvarliga grad.

Under sommaren 2015 fick hästuppfödarna djurförbud och i november samma år åtalades en av bröderna för djurplågeri. Han dömdes tidigare i veckan för djurplågeri vid Tingsrätten i sin frånvaro. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter på totalt 5.000 kronor. Hästarna är enligt P4 Skaraborg omplacerade och det döda stoets föl finns numera hos en travtränare i Jönköping.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.