Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ex-skötare: ”Accepterat med skamligt beteende”

Foto: Thomas Blomqvist
Travsporten har problem med sexuella trakasserier, det menar en före detta hästskötare som Travronden pratat med. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Thomas Blomqvist

Travsporten har problem med sexuella trakasserier. Det menar Simona, 39, som tidigare har arbetat i många år inom branschen.
– Folk håller varandra om ryggen och det är på något sätt accepterat med skamligt beteende.

Publicerad:

– Pratar man om problemen oavsett om det är sexuella trakasserier eller annat inom den här branschen så blir man svartmålad, och det vill man ju inte bli, säger Simona, som för tillfället inte arbetar som hästskötare.

Hon berättar att #metoo-upproret gjort att hon funderat över tiden som hästskötare.
– Man tänker tillbaka på saker som inträffat. Så som att folk tar på en, exempelvis. Jag är den personen som går därifrån och skakar av mig det direkt, jag tänker inte på det där och tar inte åt mig på det sättet.

Har travsporten ett strukturellt problem med den här typen av saker?
– Ja, det tycker jag absolut. Det finns en jargong som inte är positiv. Likt andra branscher tycks människor i beroendeställning vara extra utsatta, enligt Simona.
– Det känns lite som att folk med makt eller arbetsgivare överlag känner att de har ett övertag och att det är okej att bete sig på ett visst sätt.

Hur kan det yttra sig?
– Till exempel skamliga inviter via sms, eller att män blir närgångna.

Har du upplevt det?
– Ja, absolut.

På vilket sätt?
– Till exempel i samband med större travhelger, där folk druckit alkohol. Det kan vara allt ifrån sådana personer man dagligen arbetar med till andra personer inom branschen.

Nu jobbar inte Simona som hästskötare, vilket har gjort att hon ser på problemet från ett annat perspektiv.
– Jag skulle inte säga att jag hör mer nu, men jag reagerar på fler saker. Sitter man på lunchrasten och hör kollegor på en arbetsplats prata om till exempel den här typen av saker, och hör deras reaktioner som är fullt naturliga, känner man själv: ”det där är ju vardag i travet. Det är accepterat.”
– I andra branscher tror jag inte en 45-åring skulle komma undan med att skicka skamliga förslag till en 17-åring men inom travet är det mer: ”Jaha, det har han gjort till mig med” och sedan händer det inte så mycket. Det är ett problem.

Svårigheten att göra karriär inom travsporten som hästskötare är en anledning, tror hon.
– Är man hästskötare och inte drivs av att köra lopp eller så, ja – då spelar det egentligen ingen roll om man är jätteduktig och rutinerad eller inte. Lönen är i princip den samma, man kan inte avancera inom yrket. Det blir en ständigt pågående beroendeställning även arbetsgivaren i själva verket är beroende av sin duktiga personal. Någonstans tror jag att man vill känna att man utvecklas och får uppskattning och blir sedd. Men de anställda blir nog lätt sedda på fel sätt, med sms-förslag och liknande.

Fotnot: Simona heter egentligen något annat och har en annan ålder.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.