Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Förberedda för framtiden: "Sverige kan inte stå stilla"

Foto: Maria Holmén
Travets framtid diskuterades på förtroenderådets möte där bland andra Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist deltog. Foto: Maria Holmén

Torsdag till fredag var det möte i förtroenderådet. Runt 60 personer, allt ifrån Svensk Travsports styrelse till banornas och basorganisationernas ordföranden, var på plats för att diskutera framtida ­utmaningar.

Publicerad:

Många var på plats för att diskutera travets framtid i och med förtroenderådets möte.
– Vi hade fullt upp, det var väldigt intensivt. Jag hoppas att deltagarna upplevde det hela som bra och att de känner att de har koll på framtida utmaningar för travsport­en, säger Hans Ljungkvist, ordförande Svensk Travsport.
Främst tre ämnen togs upp. Framtida organisationen, Pegasus 2020 och nytt ekonomiskt fördelningssystem för banorna.
– När det kommer till det första så diskuterade vi vad som händer med oss om, eller snarare när, en ny spellagstiftning blir av. Det visar sig när spelutredningen blir klar om ett par veckor. När det kommer till Pegasus 2020 kvantifierade vi målen. Vi utgick från att vi i dag befinner oss i ett nolläge. Var vill vi vara om fyra-fem år? Vad behöver vi jobba på, rent konkret? Sedan när det kommer till det ekonomiska fördelningssystemet så ska vi se över det. När man diskuterar nytt ekonomiskt fördelningssystem kommer det alltid vara stora diskussioner i och med att det alltid finns vinnare och förlorare.

"Sverige kan inte sitta stilla"
Egentligen handlade mötet om att göra sig klara inför framtiden. Att man inte ska vara nollställda då den nya spellagstiftningen träder i kraft.
– Vi utgår från att en ny spellag­stiftning träder i kraft senast 1 ­januari 2019. Det är en lång process, där vi behöver ha ett riksdagsbeslut innan riksdagen tar uppehåll under sommaren 2018. Riksdagsbeslut brukar kunna dra ut på tiden, men det här känns ändå rimligt. Sverige kan inte sitta stilla när konkurrensen är som den är, säger Ljungkvist.
Tidigare har frågan kring om Svensk Travsport fortsatt ska vara svenskt varit uppe. Skattereglerna är betydligt mer lukrativa i andra länder, däribland Malta. Hans Ljungkvist ser däremot helst att man fortsätter ha sin verksamhet i Sverige.
– Det finns olika scenarier. Vad vi hoppas på är att det ska bli lika villkor. När man anordnar spel på svenska travtävlingar, ska det skattas lika mycket oavsett var bolaget i fråga har sin verksamhet. Då behöver vi inte flytta, utan kan förbli svensk verksamhet, vilket också är vad vi vill. Skulle ett licenssystem däremot inte bli av – och lika villkor därmed inte gäller, får vi se var vi landar.
Att ett licenssystem snart slår in, räknar däremot Hans Ljungkvist kallt med.
– Med ett licenssystem har Svensk Travsport stora utmaningar framför sig. Vårt kärnvärde ligger då i bildrättigheter, sporten och dess databas. Det blir då givetvis vår uppgift att kunna leverera informationen till alla aktörer på marknaden. Däremot ska det sägas att Svensk Travsport givetvis alltid kommer att vara måna om att ATG går bra i och med att det är ett spelbolag vi äger, säger Ljungkvist.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.