Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Från 1 maj: Postutskick försenar Travronden i norr

Foto: Maria Holmén
Från och med 1 maj kommer Travrondenläsarna i Örnsköldsviksområdet inte få sin tidning på morgonen utan får den istället med posten på eftermiddagen. Detta eftersom MTD (Morgontidig Distribution) upphör med distributionen i området. Foto: Maria Holmén

MTD – som i dag delar ut Travronden – slutar att ­distribuera tidningar på ­morgonen i området runt Örnsköldsvik. Därför får istället 151 prenumeranter av Travronden sin travtidning med posten från och med den 1 maj.

Publicerad:

Distributionskartan över Sverige är på väg att ritas om.

En av de mest aggressiva i sökandet efter ekonomisk bärkraft och livslängd i sin papperstidning är Örnsköldsviks Allehanda (ÖA).

Vid ett tidningsledningsmöte i vintras bestämde man sig för att överge morgontidig distribution och istället dela ut lokaltidningen med posten på eftermiddagarna.

Förändringen har väckt starka känslor i Ångermanland och så här skrev man nyligen om beslutet på allehanda.se:

”Beslutet grundar sig i en ökad distributionskostnad och förändrade medievanor. Bland annat kan man se att allt färre prenumeranter vill ha sina nyheter i pappersform och söker sig istället till digitala plattformar.”

Fredagstidning på måndag

Omställningen av utdelnings­formen hos Örnsköldsviks Allehanda får även negativa konsekvenser för veckobaserade tidskrifter som ­Fokus, Ny Teknik – och Travronden. Samtliga dessa titlar har tidigare gått iväg med MTD, alltså samma distributör som ÖA använt sig av och som nu stängs ned, och då delats ut på morgonen.

Från och med den 2 maj upphör den tjänsten och istället tvångsflyttas samtliga tidskriftstitlar över till posten. I vissa fall kommer det att innebära att tidningen försenas ytterligare en dag på grund av den nya postförordningen som trädde i kraft vid årsskiftet.

151 av Travrondens prenumeranter i Ångermanland berörs av förändringen.

– Det är förstås dubbelt tråkiga besked som går ut till några av våra trogna prenumeranter. Vi har gjort vad som stått i vår makt för att ­påverka besluten och hitta lösningar med andra aktörer, men i nuläget finns ingenting vi kan göra åt de förändrade distributionsvillkoren i just regionen kring Örnsköldsvik, säger Joakim Svensson, Travrondens chefredaktör och ansvarige utgivare.

Förseningar norr om Gävle

Travronden har tidigare berättat om det drastiska regeringsbeslutet om en ny postförordning för att rädda krisande Postnord och som innebär att den så kallade övernattsbefordran förändrats. Försändelser norr om Gävle (postnummerområde 820 00‑989 99) delas numera, med stöd i svensk lag, ut senast efter två arbetsdagar.  Detta inkluderar även tidningen Travronden.

– Som en förhållandevis liten aktör har vi inga möjligheter att starta eget distributionsbolag och är därmed utlämnade till marknadsförändringarna. Vi har inget annat val än att anpassa vår verksamhet och vår utgivning efter den ­rådande samhällsutvecklingen. Det känns oändligt surt när struktur­förändringar som detta drabbar våra lojala kunder, särskilt när det sker bortom vår vilja, säger Joakim Svensson.

Samtliga prenumeranter som drabbas av de nya distributionsförhållandena i Örnsköldsvik får inom kort ett specialerbjudande om förändrad utgivning i brev­lådan.

– Självfallet försöker vi hitta goda lösningar för dem som drabbas av denna ovälkomna förändring. Samtidigt går det inte längre att blunda för den digitala utvecklingen. Den finns överallt och påverkar dig som bankkund såväl som medborgare. Journalistiken behöver haka på utvecklingen och möta de förutsättningar, önskemål och krav som vår publik har på alla arenor, säger Joakim Svensson.

Trots allmänna kristider går Travronden mot strömmen. Tidningen gick in i år 2018 med fler prenumeranter än 2017, mycket tack vare en stark digital tillväxt.

– Allt fler vill ta del av vår journalistik och vår spelinformation digitalt. De är beredda att betala för sig och vi har under det senaste året börjat att skapa tjänster som sticker ut. Vi ser, trots de svåra utmaningarna, ljust på framtiden för tidningen och hoppas inom kort kunna presentera ett antal goda nyheter som vi hoppas du ska uppskatta, säger Joakim Svensson.

FAKTA

Förändrad distribution: Detta har hänt

1 juli 2016: Krisen i Postnord briserar efter nära två år av kraftig krympande brevvolymer.

31 oktober 2017: ÖA meddelar att de planerar att överge morgontidig ­distribution och istället dela ut tidningen med posten på eftermiddagen.

8 november 2017: Regeringen fattar beslut om ändrad postförordning.

1 januari 2018: Ny postförordning träder i kraft som innebär att kravet på övernattsbefordran av försändelser upphör. Hårdast drabbas postnummerområde 820 00–989 99 – alltså från Gävle och norrut. Alla försändelser ska nu levereras inom två dagar.31 mars 2018: Flygavtalen för Postnord löper ut och den nya postförordningen träder i full kraft i hela Sverige.

1 maj 2018: ÖA börjar ges ut på eftermiddagen, vilket innebär att ­Tidningstjänst stängs ned och tidskrifterna Fokus, Ny Teknik och Travronden tvingas till utdelning med posten, enligt den nya postförordningen.

Fotnot: Fler lokaltidningar i Sverige överväger frekvensnedgångar och ­förändrad distributionsmodell, vilket sannolikt kommer leda till fler konsekvenser för landets tryckta tidskrifter och magasin.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.