Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallå där...

Foto: LEIF NORBERG/ALN
Foto: LEIF NORBERG/ALN

...Rikard N Skoglund, ny proffstränare på Bergsåker.

Publicerad:

Du väljer att satsa kraftigt på travet. Berätta!
– Jag har efter ett par år i Östersund och en stund i Bollnäs valt att flytta hem. Det är Sundsvall jag är uppvuxen i och jag måste säga att det känns jättebra. Jag var i ett vägskäl, att antingen satsa, eller välja en annan väg. Det slutade med att jag, tillsammans med min morbror och sambo, valde att köpa Wolmsta Gård. Det är en jättestor satsning, men jag tror verkligen att detta kan bli bra, säger Skoglund.
Hur tycker du verksamheten har gått så här långt i karriären?
– Jag tycker att det började riktigt bra, jag var den segerrikaste under 25 år och kvalificerade mig till Ungdoms-SM de år då jag hade åldern inne och loppet fanns. Nu har det däremot stagnerat vad gäller antal hästar i träning. Jag kör visserligen mer än då, men jag har känt att jag behövt lite av en nytändning. Att nu få träna på samma gård med en tränare som Öystein Tjomsland, det känns inspirerande. Även om jag, Öystein och Jimmy Jonsson, Anders Wallin och Patrick Wickman är konkurrenter på banan, känns det som en stark gemenskap i och med att vi alla håller till på Wolmsta Gård. Så hoppas jag också att det ska fortsätta kännas även framöver.
Du själv har sju hästar i träning för dagen och du vill utöka din verksamhet. Detsamma vill Öystein Tjomsland göra. Finns tillräckligt med plats på anläggningen?
– Det är ett lyxproblem som vi får ta tag i om det blir aktuellt. Min inställning är att hyresgästerna alltid ska få kunna utveckla sina rörelser och om jag också får möjlighet till fler hästar i träning får jag helt enkelt bygga fler boxar. Som sagt, ett lyxproblem.

"Varmt att komma hem"
Hur ser du annars på att flytta hem?
– Det är i Sundsvall jag har de flesta av mina kompisar och det känns verkligen varmt att komma hem. Jag tvättade bilen i Haga, vilket bara är en kort bit från där jag är uppväxt. Det är kvalité.
Hur ska du få in hästägare i stallet?
– Det finns så otroligt mycket man som travtränare kan göra. Jag tror det handlar mycket om att kunden ska få mer än bara en häst. Det handlar om en upplevelse. Om hästen exempelvis inte går bra på tävlingsbanan, ska hästägaren ändå vara nöjd att ha häst i träning hos mig. Vi på Wolmsta Gård har gått in i en anläggning där vi kan anordna event och annat smått och gott. Det bästa av allt är att anläggningen ligger i city, vilket gör den lättillgänglig. Jag tror på konceptet med mycket träffar och ägarfester. Vi travtränare måste bli bättre på kontakten med våra kunder.
Till sist. Vad har du för förhoppningar på året?
– Nu vill jag komma in i det här först, verksamheten, men drömmen vore att komma upp i 15-20 hästar. Starthästar från söder som behöver en nytändning, det tycker jag vore intressant, avslutar Skoglund.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.