Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallå där...

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

...Sara Westholm, som är ansvarig kring arbetsmarknadsfrågor på Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Publicerad:

Till att börja med, hur känns det att få så fina ord från ­Arbetsmiljöverkets projekt­ledare?
– Det är klart att det är ett kvitto på att vårt arbete har fungerat väl. Vi har de senaste åren satsat mycket på utbildning och att öka kunskapen kring arbetsmiljöfrågor hos aktiva . Vi har utfört kurser och arbetsmiljöträffar som varit uppskattade, även om jag absolut önskat att det var ännu större uppslutning.

Hur går ni vidare nu efter att projektrapporten från Arbetsmiljöverket kommit?
– Det gäller att få in arbetsmiljöarbetet som en naturlig del och som ett sätt att utveckla verksamheten. För att hjälpa arbetsgivarna anordnar vi som nämnts tidigare regelbundna kurser. Den närmaste sker under hösten på Strömsholm. Vi har också fått medel i ett stort projekt inom Europeiska Socialfonden, ESF, där vi under nästa år och 2019 kommer att genomföra en större utbildningsinsats mot arbetsgivare i hästnäringen för att utveckla arbetsgivarrollen och arbeta strategiskt med komptensförsörjning. Utbildningen kommer att vara kostnadsfri, så jag hoppas verkligen att tränarna tar chansen att ansöka om att få vara med.

Arbetsmiljöfrågor lyfts sällan, vad tror du det beror på?
– Dels tror jag att det beror på okunskap, dels på att det är ett långsiktigt arbete där det i vissa fall tar en tid innan man ser resultat. Kanske är det också många som förknippar det med mycket dokumentation, vilket en del upplever som jobbigt. Sedan finns det ju en myndighet som kontrollerar och det kan ju vissa tycka är obehagligt.

Vad anser du att rapporten som kom i juni har givit?
– Det har ju satt fokus på arbetsmiljön, det har absolut lett till ökad kunskap i branschen, och sedan har vi inte minst fått reda på var de flesta bristerna finns. Projektet har väl blivit som en liten spark i baken, om man säger så.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.