Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallå där...

Foto: ADAM STRÖM/STALLTZ
Foto: ADAM STRÖM/STALLTZ

...Björn "Bernie" Norén, som tog första segern i Sverige som egen tränare i lördags.

Publicerad:

Till att börja med får man väl lov att gratulera!
– Tack så mycket. Det var väldigt kul, att ta första segern i Sverige som tränare. Att dessutom göra det på Axevalla, där jag sprungit sedan jag var 16 år, var givetvis lite extra, säger Norén.
Ja, det tog ett litet tag, men det har sin naturliga förklaring?
– Jag åkte ju till USA redan som 20-åring och innan det var jag lärling. Nu flyttade jag tillbaka till Sverige för en tid sedan och nu har jag en häst på träningslistan. Därutöver jobbar jag som manager hos Knutsson Trotting AB. Jag har verkligen en bra vardag och jag har ingenting att klaga över för dagen.
Du hade fina framgångar som andretränare i USA, men ändå valde du att flytta hem?
– Ja, men hur bra jag än trivdes där så är det skillnad på USA och Sverige när det kommer till samhälle och välfärd. Jag är mån om att mina barn ska få en bra uppväxt och det tycker jag de får bäst i Sverige. Vi bor på en liten ort, men trivs förträffligt och allting fungerar utmärkt.

"Finns inga genvägar"
Vad tar du med dig från USA?

– Jag tar definitivt med mig mycket kunskap och erfarenhet. Framför allt när det kommer till unghästträning och inställning till sitt jobb. Det finns inga genvägar, framför allt inte då hästarna är unga. Det är hårt arbete som gäller för att få fram fina hästar. I USA jobbade jag sex dagar i veckan på papperet, men det blev väl oftast sju dagar innan det var klart. Därför känns det väldigt skönt att kunna vara ledig om helgerna, inte minst för barnens skull. Nu är det bara min egen häst som behöver tas omhand.
Berätta mer om din häst, som också vann nu i lördags!
– Helen Afrika leasar jag från Lutfi Kolgjini, en tränare som jag verkligen ser upp till. Han är fantastisk att ha att göra med, så att jag fick chansen att leasa henne är tacksamt. Hon gjorde ett fint lopp i debuten för mig, så visst trodde jag på lite chans i lördags. Hon vann på enkelt sätt enligt André (Eklundh reds anm.) och det kan bli kul i framtiden.

"Vet vilken enorm tid och energi det tar"
Vad har du för mål? Bli egen tränare?

– Som jag sade tidigare så trivs jag mycket bra med vardagen, Knutsson Trotting AB med Tristan Sjöberg i spetsen är fantastiska arbetsgivare. Jag får jobba med fina hästar och får dessutom se mig om väldigt mycket i och med att jag åker runt till de tränare vi har hästar hos. Några planer på att bli egen tränare har jag inte för dagen, jag vet vilken enorm tid och energi det tar. Men vi får se, man vet aldrig vad som händer i framtiden.
Du har haft stora framgångar i USA, men den segerglädjen som visades i lördags... Det var någonting speciellt?
– Det är klart att det var stort, hästen har jag ändå tränat själv ett tag. Sedan är jag en sådan som brinner för den här sporten. Varje seger är skön på sitt sätt och jag lever mig in i det här. Därför både skrek och hoppade jag under loppets gång. Utan travet så vet jag inte vad jag skulle vara eller göra. Därför gäller det att vara tacksam för det man får och har.
Stort grattis än en gång och vi får hoppas på många framgångar framöver!
– Tack så mycket, avslutar Norén.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.