Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästägaren: "Trav är bäst på plats"

Foto: ALN
Roger Larsson, närmast kameran, åker allt mindre när de egna hästarna inte startar: "Det var när travet slutade i god tid." Foto: ALN

Roger Larsson, 70, är en av elva delägare i Ybena AB – bolaget bakom bland annat Carabinieri och Neona ­Princess. Han missar sällan en tävlingsdag men åker allt mindre när inte de egna ­hästarna startar.
– Jag är en av de som är ­fruktans­värda motståndare till sena starttiden på lördag­ar, säger han.

Publicerad:

Ybena AB från Aneby i Småland är ­privilegierade, deras framgångar har ­varit otroliga under de senaste åren. Carabinieri är en ”bankomat” och Neona Princess vann bland annat ­Stochampionatet. Att ägargänget är på plats de stora dagarna ses nog som givet, men det har också varit många vanliga vardagskvällar på trav­banorna.
– Så är det. Jag tycker det är lika kul att åka och titta på Smokey Herman som inte är i samma klass som stjärn­orna. I somras åkte vi till Årjäng till exempel. Det blev startgalopp och så var den dagen förstörd, så man är luttrad över sådant också, säger Roger Larsson som är företrädare.
Hur viktig är publiken för trav­sporten?
– Jätteviktigt, trav är bäst på plats tycker jag. Även om man kan tycka att det är jätteskönt hemma i soffan och att man får mycket information och så den vägen så hör man inte hästklampet, man kan inte gå in i stallet och så. Ur ett hästägarperspektiv gillar jag det mycket.
– Sen är det roligt att träffa folk på travet, prata häst och umgås, det gör man inte på samma sätt i soffan.
För ägargänget har antalet besök på banorna utan egen starthäst minskat.
– Framför allt åker man ju på V75 och jag är en av de som är fruktansvärd motståndare till senare starttiden på lördagarna. Är man i en viss ålder och har stort umgänge så blir inte lördagskvällarna bra, travet tar all tid.
– Förut då kunde man åka mer på trav även om man inte hade häst till start på V75. Men det var när travet slutade i god tid. Jag fattar inte vitsen med det här.
Hur ofta blir det sådana besök nu?
– Inte så ofta. Det är starthästarna som gör att vi åker på trav och nu har vi ju flera stycken också, men vi är lite delade i vårt gäng, vi försöker vara på plats så ofta som möjligt men alla har inte möjlig­heten varje gång.
Vad är det bästa med trav?
– Stämningen och spänningen som hästägare. 
Roger eftersöker lite mer profilerade tävlingsdagar där något speciellt händer för publiken.
– Nu är jag en sportnörd ska sägas, men en sådan sak som Olympia­travet tycker jag är väldigt roligt med massa sportstjärnor på plats.
Tack vare hästarnas framgångar har ägargänget blivit inbjudna till restaurangen i samband med storlopp.
– Sådant är en höjdare, sen förstår jag ju att det inte går bjuda in alla hästägare, men liknande koncept i lite mindre skala kanske inte är så dumt. I  Vaggeryd har en vän som sponsrat lopp blivit inbjuden på lite tilltugg och snack med en kusk, bara något sådant enkelt tycker jag är roligt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.