Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hyllas genom minnesfond: "Hedra hans goda arbete"

Foto: PRESSBILD
Foto: PRESSBILD

Styrelseproffset och hästambassadören Stefan Johanson gick tragiskt bort vid 62 års ålder.
Nu väljer hans närmaste att hylla honom genom en minnesfond.
”Den har startas för att hedra Stefans goda arbete”, skriver man i ett pressmeddelande.

Publicerad:

Beskedet om Stefan Johansons, 62, tragiska bortgång kom som en chock för den svenska hästnäringen.

Under större delen av sitt yrkesverksamma liv har han varit djupt engagerad i hästfrågor på alla nivåer.

Under sista år var han, bland annat, vd för HNS samt ordförande för Stiftelsen Hästforskning, Hästnäringens Riksanläggningar och TR Media – som ger ut tidningen Travronden.

Till hans ära väljer nu familjen och kollegor och vänner att grunda ”Stefan Johansons minnesfond” som ska föra hans arv vidare.

”Stefan var djupt engagerad i frågor om kunskap kring hästen, samspelet mellan häst och människa och hästens roll i samhället. För att hedra Stefans arbete och minne har Stiftelsen Hästforskning och HNS tillsammans med familjen instiftat Stefan Johansons Minnesfond”, skriver styrelseordförande i HNS, Mats Denninger.

Stefan Johanson hade en lång och framgångsrik karriär inom hästsporten. Efter en tid som bankman klev han in som chef för Axevalla travbana fram till mitten på 1990-talet då han rekryterades som vd på Åby. Senare i karriären gick han vidare till Svenska Spel innan han 2007 återvände till hästnäringen som vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), en position ha hade intill sin bortgång. Utöver det hade han även ett flertal tunga styrelseposter inom häst- och travsporten.

”I sin dagliga gärning som vd för hästnäringens ’paraply’ HNS hade Stefan en stor spelplan. Starkt förankrad i uppdraget att främja hästens plats i samhället. Att alltid uppträda sakligt och med väl underbyggde argument byggde han ett stort förtroende hos såväl myndigheter som politiker i hela landet. Det har varit till oerhört stor nytta, särskilt under de senaste åren då grunderna lades för den ny omreglerade spellagstiftningen.”

Så skriver travsportens ledande personer Marjaana Alaviuhkola, ordförande i ST, Ulf Brömster, ordförande Svenska ridsportförbundet, Mats Denninger, ordförande i HNS och Hans Ljungkvist, f d ordförande i ST, i sina minnesord.

Gåvor till ”Stefan Johansons Minnesfond” sätts in på PG 155740-4 med märkningen ”Stefan Johansons Minnesfond”. Något TR Media valt att göra.

– Stefan Johanson dedikerade sitt yrkesliv åt att få hästnäringen att gro och leva. Han fick verkligen fler att älska trav. TR Media har precis samma vision och vill därför bidra till att få den andan att nå ännu fler, säger Daniel Livensjö, vd på TR Media. 

Användningen av minnesfondens medel kommer att beslutas av familjen i samråd med Stiftelsen Hästforskning och HNS.

FAKTA

Stefan Johansons minnesstund

Stefan Johanson jordfästs tillsammans med den närmaste familjen. Den 7 februari klockan 17.00 arrangeras sedan en minnesstund i Nordinsalen på Solvalla. 

”Vi minns och talar om Stefan och hans gärning i Hästsverige och andra arenor där han verkade.”

Anmälan sker till info@hastnaringen.se senast den 1 februari.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.