Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lärare avstängd under utredning på hästgymnasium

Foto: Mia Törnberg
Genrebild. Foto: Mia Törnberg

På Sötåsen/Axevalla hästgymnasium har en lärare blivit avstängd under en pågående utredning om bland annat påstått våld mot hästar, sexism och trakasserier av elever.

Publicerad:

Hästgymnasiet hyr lokaler på Axevalla travbana och har även stora delar av sin verksamhet där. Hemsidan trottosport.se har gjort ett omfattande grävjobb då det gäller vad som under det här året inträffat på gymnasieskolan.

I intervjuer med flertalet elever framkommer en rad graverande händelser, framför allt gäller det en specifik lärare.

En av de allvarligaste anklagelserna är att läraren ifråga med full kraft ska ha slagit en häst över korset med skaftet på en hammare. Detta tre gånger inför ögonen på sina elever.

Nedvärderande och sexistisk jargong

Vidare framkommer uppgifter om att...

...osäkra elever ska ha lämnats ensamma bakom hästar, och kört över trafikerade vägar, trots att de inte känt sig redo för detta.

...kvinnliga elever känner sig obekväma med jargongen i stallet. Den upplevs både nedvärderande och sexistisk.

...hästar i stallet missköts och är magra. Läraren i fråga vägrar ofta att låta en veterinär titta på dessa.

...läraren sagt åt vissa elever att han hatar dem och att de är värdelösa.

Läraren avstängd - men nekar

Jenny Jacobsson, rektor på Sötåsens gymnasium, har tillsatt en utredningen och har nu även lagt till de nya uppgifter som trottosport.se tagit fram i denna. Vidare är den utpekade läraren avstängd under utredningsarbetet.

Läraren i fråga har nu också helt öppet valt att uttala sig för trottosport.se. Han/hon har en gedigen bakgrund inom travet och började som lärare vid gymnasiet i våras. Personen har en helt annan uppfattning än eleverna i samtliga frågor och erkänner inte att han/hon uppträtt illa på något sätt.
– Jag önskar att elevernas påståenden bygger på missuppfattningar, men det kan också handla om avsiktliga lögner, säger läraren till trottosport.se.

Läraren välkomnar också den pågående utredningen:
– Jag ser positivt på den här utredningen och hoppas allt kommer till sin spets.

Utreds av naturbruksförvaltningen

Falköpings Tidning har pratat med naturbruksförvaltningen som utreder händelserna utifrån det "flertal" avvikelserapporter som har kommit in.

— Så snart vi tagit emot en avvikelse utreder vi den skyndsamt enligt gällande rutinbeskrivning, säger Maria Kvarnmarker som är kommunikationschef vid naturbruksförvaltningen till Falköpings Tidning.

Enligt henne är det förvaltningschefen som har yttersta ansvaret för vad som sker när utredningen är genomförd. Under tiden för utredning är personen det gäller alltid avstängd enligt Västra Götalandregionens regler.

— Vi har väl inarbetade rutiner för hur vi hanterar berörda medarbetare under utredning, säger Kvarnmarker.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.