Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Minister gästade Hästsportens hus

Foto: Foto: Kanal75
Civilminister Ardalan Shekarabi drog på smilbanden efter sin första färd runt Solvalla bakom en travhäst. Foto: Foto: Kanal75

Civilminster Ardalan Shekarabi fick jungfrusilen gällande travsport när han gästade Hästsportens hus på torsdagen. ATG:s verkställande direktör Hasse Skarplöth blev skoningslöst nerspeedad på upploppet av s-ministern i en tvekamp i dubbelsulky.

Publicerad:
Eftersom flera tiotals Hästsportens hus-anställda förlade sin eftermiddagsfikapaus till att åse ”loppet” på Solvallas publikplatser sattes samtidigt årsbästa på huvudstadsovalen gällande banpublik utomhus, V75-finaldagen i februari undantagen.
 
- Det var första gången jag satt bakom en travhäst. Det var en helt otrolig känsla, en fantastisk första-gången-upplevelse, recenserade Ardalan Shekarabi färden runt Solvallaovalen med Erik Adielsson som andrepilot.
 
Syftet med Solvallabesöket var dock inte i första hand att smiska Hasse Skarplöth i ett dubbelsulkylopp utan att i sitt ämbetes vägnar fördjupa sig i (sport)hästnäringens förutsättningar, nuläge och framtidsidéer. Under den eftermiddag civilministern spenderade i Hästsportens Hus träffade han, och lyssnade på, företrädare för trav- och galoppsporten, och förstås ATG.
 
”Föra samtal”, kallade Shekarabi det.
 
Efteråt tog han tillfället i akt att klargöra att han (och därmed också hela regeringen får man väl anta) ser hästnäringen som en betydelsefull gren och företeelse i Sveriges näringsliv och kultur.
 
– Hästnäringen betyder mycket för inte minst landsbygden. Hästen är otroligt viktig. Det handlar inte bara om det spelpolitiska som är avgörande för hästnäringens ekonomi utan det är större än så. Det handlar om miljömässiga aspekter och även om sammanhållningen i vårt samhälle, att människor kommer samman runt hästarna.
 
Det var Ardalan Shekarabi som till slut fick den konkreta spelmarknadsutredning på banan som Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt nu leder, och som ska vara klar om bra precis ett år. Denna utredning har som tydligt uttalat mål att landa i hur en framtida spelmarknad ska vara reglerad genom licensiering av de bolag som vill rikta sig mot svenska kunder.
 
- Det handlar om att återta kontrollen över spelmarknaden. Lagstiftningen behöver förändras och det borde ha gjorts för länge sedan, säger Shekarabi, med tydlig kritisk adress till de generationer av politiker närmast före honom som befolkat ministerskrivborden i regeringskansliet.
 
Shekarabis värdar i Hästsportens hus (det var ATG:s ordförande Mats Denninger som bjudit in ministern), ST, SG och ATG ansåg att det varit en mycket givande eftermiddag.
 
- Det känns att från politiskt håll bryr man sig nu om oss och vill något. Ardalan Shekarabi vill verkligen uppnå något som är långsiktigt hållbart. Men känslan och viljan är en sak, det återstår ju leveransen också, sade ATG:s verkställande direktör Hasse Skarplöth.
 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.