Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pihlström föll i tingsrätten

Foto: TR BILD
Markus Pihlström blev fälld för brott mot arbetsmiljölagen. Foto: TR BILD

Bergsåkerstränaren Markus Pihlström förlorade i tingsrätten i Sundsvall och döms nu till 25.000 kronor i böter för brott mot arbetsmiljölagen.

Publicerad:

Det var den 2 november 2015 som Markus Pihlström-tränade O.P.'s Futurum, då tre år gammal, skadade sig allvarligt på Bergsåkers stallbacke under en vanlig träningsdag. Hästen ifråga blev skrämd av en lastbil och lärlingen som satt bakom ramlade ur.
– Det var en rad olyckliga omständigheter. Bland annat hade vi inte blivit varnade för att det skulle vara lastbilar på stallbacken den här dagen. Hur som helst gick det bra för min lärling, som fortsatte att jobba under resten av dagen. Däremot skadade sig O.P.'s Futurum allvarligt och fick sys med 150 stygn. Jag hade dock ingen tanke på att anmäla det hela som arbetsskada till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. I min värld är en arbetsskada när någon blir svårt sparkad eller bryter något ben. Nu kunde lärlingen arbeta vidare samma dag, berättade Pihlström för Travronden tidigare den här månaden.

Till slut lämnade Pihlström ändå in en anmälan om olyckan till Arbetsmiljöverket - detta tre månader för sent. En person i Skåne valde därför att stämma honom och fallet hamnade i Sundsvalls tingsrätt. Förhandlingarna avslutades för knappt två veckor sedan och nu har domen kommit. Det blev ”förlust” för Pihlström och därmed 25.000 kronor i böter (företaget OP's entreprenad AB). Detta eftersom tingsrätten ansåg att tillbudet på Bergsåkers stallbacke inneburit fara för liv och hälsa för den aktuella lärlingen. Och i sådana fall ska det hela anmälas utan dröjsmål till Arbetsmiljöverket. Något som alltså inte gjordes.

– Det är egentligen inte mycket att säga. Jag får helt enkelt försöka lära mig något av detta, säger Markus själv, som dock fortfarande tycker att det hela känns konstigt.
– Ingen person gjorde sig illa, men tingsrätten skriver i sin dom att ”det kunde ha gått illa”. Det kan det väl göra nästan när som helst när man kör häst.

Så rådet till kollegorna från Markus Pihlström är fortsatt att anmäla så fort det är något som händer. Allt för att slippa hamna i domstolen.
– Ja, där vill i alla fall inte jag hamna igen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.