Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rättegång mot åtalade lärlingen

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

I dag klockan nio inleddes rättegången mot den lärling som misstänkt för misshandel av en kollega.

Publicerad:

Strax före jul förra året blev utredningen klar i det uppmärksammade fallet där en manlig lärling i ett stort svenskt travstall polisanmälts av en kvinnliga kollega för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättsak. Åklagaren valde då att väcka åtal och sa direkt efter beslutet till Travronden:
– Jag har skrivit av flera av punkterna, men kommit fram att bevisen är tillräckligt starka för att prövas i tre av de anmälda misshandlarna.
Rättegången förväntas hålla på hela dagen och enligt tidigare uppgifter från åklagaren kommer tre personer att kallas som vittnen.
– En som sett den första misshandeln och två som har sett skador och som kvinnan haft och hon har berättat för dem om vad som hänt, sa åklagaren i december, då han också berättade att lärlingen hade gjort vissa medgivanden i förhör:
– Han tycker inte att han har gjort sig skyldig till misshandel. Han går delvis med på att han har utdelat slag, men då efter att målsäganden har slagit honom, sa åklagaren.

Travronden pratade även med lärlingen själv i samband med att åtalet väcktes.
– Det kommer att komma fram saker i rätten som inte ser ut som media har beskrivit det här. Men det är ju inte roligt att bli åtalad för misshandel och det är klart att jag har en klump i magen, sa han då.

När nyheten om polisanmälan avslöjades av bloggen Ingvarssonopersson (numera Trottosport) i slutet av augusti förra året så arbetsbefriades lärlingen av sin arbetsgivare. Men efter en månad var han tillbaka i tjänst igen.
– Så länge han inte blivit dömd eller gjort sig skyldig till djurplågeri ser jag ingen anledning till varför jag inte kan ha honom i stallet. Jag har gjort dumma saker i mitt liv och vet vikten av att ge någon chansen tills de med säkerhet är dömda. Jag har varit väldigt nöjd med hans arbete hos mig och lärligen har också hästägarna i ryggen, sa arbetsgivaren då.
Svensk Travsport har - efter en egen, till slut nedlagd utredning om djurplågeri i samband med att historien blev känd - valt att avvakta tingsrättens dom när det gäller travlärlingen.
– Om det blir en fällande dom så ändras läget. Då kan vi absolut agera och det har vi gjort efter tidigare domar mot travtränare, sa ST:s generalsekreterare Johan Lindberg till Travronden i december.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.