Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Specialbevakning i helgen

Foto: STALLTZ.SE
Jag de Bellouets stall i samband med Elitloppet 2006. Foto: STALLTZ.SE

Säkerheten är i fokus för Elitloppshästarna. Det gäller både att det krävs fler dopingprover än tidigare och att de 16 hästar i huvudlöpningen får specialbevakning under sin Solvallavistelse.

Publicerad:

– Under söndagen har elitloppshästarna bevakning oavsett var de befinner sig. Varje häst får en egen "bevakare" som finns på plats främst för hästens säkerhet. Bevakaren säkerställer samtidigt att vårt tävlingsreglemente efterlevs, berättar Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

Tränare och kuskar från andra länder kommer att bli informerade om regler kring bland annat utrustning och medicinering som gäller i Sverige.

– Nytt för i år är även att vi förstärker med två extra veterinärer som kommer att finnas till hands på stallbacken under elitloppssöndagen. Helt enkelt för att kunna hjälpa måldomare, stallbackskontrollanter och provtagare om så behövs, fortsätter Åkerström.

FAKTA

Elitloppet

Det första Elitloppet avgjordes på hösten 1952 som Solvallas Jubileumslopp för att fira banans 25-årsjubileum. Permit hette vinnaren då, men ingen anade vad som skull komma. Jubileumsloppet blev Elitloppet och räknas numera som världens förnämsta löpning för äldre hästar över sprinterdistans. Man tävlar på Solvalla om ett förstapris på 3.000.000 kronor. Elitloppet avgörs sista söndagen i maj.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.