Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST: ”Ägare bör överklaga avslag på momsen”

Foto: Mia Törnberg
Svensk Travsport anser att Skatteverket saknar fog att slå av hästägarnas ansökan om momsregistrering och skriver på sin hemsida att ägarna bör överklaga avslagen. Foto: Mia Törnberg

Svensk Travsport uppmanar hästägare som fått ansökningar om momsregistrering avslagna av Skatteverket att överklaga. 
Detta eftersom man anser att avslagen saknar fog.

Publicerad:

– Det är bra att de lägger ut det här om att man ska överklaga, säger Travhästägarnas ordförande, Anders Jonsson.

EU-domstolen fastslog i den så kallade Bastovadomen att prispengar i tävling inte är momspliktiga, eftersom alla som tävlar inte vinner prispengar. 

Därför har Skatteverket börjat ifrågasätta ansökningar om momsregistrering för hästägare och i vissa fall även avslagit dessa. 

”Finns ingen enhetlighet”

Enligt Svensk Travsport saknar Skatteverket fog för detta och uppmanar hästägare att besvara Skatte­verkets standardiserade överväganden om att neka momsregistrering, samt överklaga beslutet om nekad momsregistrering.

– Vi har haft en diskussion med Mats Norberg som sköter det här på Svensk Travsport. Det är ju bra att de nu lägger ut det här om att man nu ska överklaga. Det är väldigt viktigt, säger Travhästägarnas avgående ordförande, Anders Jonsson.

Har ni märkt en ökning av avslag på senare tid?
– Ja, över huvud taget har det blivit mer av ifrågasättande under det senaste året. Det varierar också väldigt över landet, men det har det gjort under flera år. Det finns ingen riktig enhetlighet i bedömningen, det är jäkligt tråkigt. Det är viktigt att det här är näringsverksamhet.

Hur slår ett avslag mot hästägare?
– Det kan vara många som gått in under förutsättningen att de ska få lyfta momsen och även att det betraktas som näring. Om man är företagare, ska man kunna delge en häst på firman. Det är oerhört angeläget. Vi kan prata om allt möjligt, men om vi inte kan fortsätta ha det här som näringsverksamhet är vi riktigt illa ute, säger Anders Jonsson.

Momspliktig ersättning 2018

I samband med Bastovadomen beslutade ST i somras att införa en ersättning till samtliga startande, från och med den 1 januari 2018. En sådan ersättning är, till skillnad från prispengar, momspliktig och de verksamheter som startar sina hästar regelbundet, får därmed momspliktig verksamhet.  

Man har i diskussioner med Skatteverkets rättsenhet försäkrat att detta är en fortsatt garanti för att tävlingsverksamhet med till exempel travhästar är momspliktig, även efter 1 januari 2018. Detta framgår även av ett ställningstagande från Skatteverket, från den 12 juli i år, skriver ST på sin hemsida.

Är du orolig?
– Nej, jag hoppas att man kan komma överens centralt och hoppas att det är på gång. Om startpengen blir verklighet och Skatteverket slår fast centralt hur det ska vara, så hoppas jag att man följer det i hela landet, säger Anders Jonsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.