Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stryker tre på lördag - rädd för följderna

Foto: ALN
Två fina ponnytravlopp avverkas under Elitloppshelgen, men Therese Bjurman vågar inte starta familjens tre representanter med rädsla för konsekvenser. Foto: ALN

Rommeamatören Therese Bjurman har haft ett stort dilemma.
Hennes gård i Gagnef är isolerad på grund av kvarka samtidigt som dottern har tre ponnytravare, som stått uppstallade på helt andra platser, till start under Elitloppshelgen på Solvalla.
– Samtliga tre har fått klartecken av ST:s chefsveterinär att starta. Men jag vågar ändå inte låta det ske med hänsyn till ungdomarna, säger en väldigt ledsen Therese.

Publicerad:

Precis som Elitloppet är väldigt stort även för världens bästa travtränare och kuskar är Lilla Elitloppet (söndag) och Mini Elitloppet (lördag) ett riktig höjdare för ungdomar i ponnytravskategorierna A och B. Rommeamatören Therese Bjurman har fem ”stora” hästar på sin träningslista, men äger även en del ponnytravare. Dottern Hanna Gustavsson tränar själv tre som är anmälda till start i Mini Elitloppet under lördagen på Solvalla. Detta samtidigt som Therese fått sin gård i Gagnef isolerad på grund av att två andra ponnys insjuknat i kvarka.
– En av de tre starthästarna på Solvalla, Stenstugu Nudolla, har stått 15 mil från gården och de övriga två,  Butterfly och Månstorps Quatro har varit på bete respektive betäckt. De har däremot inte kunnat komma tillbaka till gården med tanke på kvarkautbrottet, berättar Therese, som varit i kontakt med både smittskyddsveterinären Olle Rydell på Dalatravet samt ST:s chefsveterinär Antti Rautalinko.

"Orkar inte med en massa skitsnack"
– Om Solvalla varit minsta osäker på de här tre hästarna hade de sagt nej direkt. Nu är vi istället välkomna att starta, men jag är rädd för de konsekvenser som kan komma att uppstå både under helgen och efteråt. Jag orkar inte själv med en massa skitsnack och så, men framför allt tänker jag på tjejerna som är uppsatta att köra i loppet.
Therese berättar att hon redan läst en hel del på sociala medier och därför har tagit beslutet att stryka samtliga tre hästarna.
– Vi har siktat på den här helgen länge och bland annat varit i Danmark och tävlat inför det här. Så både min dotter Hanna de aktuella kuskarna kommer att bli väldigt besvikna. Men jag måste ta ett beslut och det känns under omständigheterna bäst att inte åka till Solvalla. Men jag vet inte vilken strykningsorsak det kommer att stå i pappren.

"Följer samma smittskyddsbestämmelser"
ST:s chefsveterinär Antti Rautalinko ser annars ingen anledning att stoppa de tre ponnytravarna från start på lördag.
– Vi följer samma smittskyddsbestämmelser och rutiner som vanligt vid sådana här fall. Stallbyggnader och gårdar kan isoleras, men däremot inte med automatik hästar åt samma ägare eller tränare. I det här fallet har de tre ponnytravarna inte befunnit sig på platsen för kvarkans utbrott. Därför har de rätt att starta som vanligt.
Mini Elitloppet reduceras därmed från åtta till blott fem hästar. Månstorps Quatro hade dessutom varit en av favoriterna i loppet, med sina 50 segrar på 60 starter hittills i karriären!
– Det är flera i min omgivning som sagt åt mig att åka till Solvalla. Om jag varit tuffare så hade det säkert blivit så, men nu tänker jag istället på tjejerna och eventuella konsekvenser, avslutar Therese Bjurman.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.