Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tipsa oss på Travronden  – anonymt

Under de senaste veckorna har världen fyllts av berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp som hänt och händer i ”det tysta”. En bedövande bedrövlig kultur som fått fortgå överallt (jo, överallt). Nu kommer den upp till ytan och diskussionerna tas numera på största allvar. Det är på tiden.

Publicerad:

Travrondens Rickard Hansson har i denna utgåvan tittat närmare på travsporten och Sofia Nyström, medarbetare på TR Media, skriver modigt om sitt liv inom hästnäringen. Lisa Persson pratade nyligen i Travronden om ”mörkertal”. 
Bloggen Trottosport.se har också skrivit om ett antal fall av missförhållanden bara under det senaste året.

Tystnadskulturen som, av allt att döma, rått och fortfarande råder inom travsporten är på många vis skrämmande. I stället för att tala om problemen, stötta varandra och försöka att göra något åt ”vankulturen” som skapats fastnar ropen i halsen. 

”Äsch, det var väl inte så farligt.” När någon fällt en uppenbart sexistisk kommentar.

”Men, det där är ju inget.” När någon tagit en annan på brösten utan medgivande. Det är inte okej. Punkt.

Handlingarna och kommentarerna, som det vittnas om i dag, är inget annat än bevis på att någonting måste göras. Saker och ting behöver förändras och förbättras. Fler utsatta behöver finna modet och styrkan att berätta, anmäla och avslöja. En bättre möjlighet än under #metoo finns knappast. För det är alltid förövare, aldrig offer och drabbade, som ska oroa sig för arbetsgivarens, och andras, reaktioner.

I skenet av kampanjen lanserar Travronden en ny tipstjänst, en visselblåsartjänst skulle man kunna kalla den. Avsikten med den är, bland annat, att erbjuda utsatta en möjlighet att berätta om missförhållanden, trakasserier och oegentligheter.

Du kan vara anonym när du lämnar uppgifter via våra säkra tipstjänst. Rätten till det är skyddad i grundlag och vi har tystnadsplikt. Den omfattar den eller dem som befattar sig med uppgiften, det vill säga alla dem som får reda på såväl källa som information. På Travronden är det endast ett fåtal utvalda, alla med kunskap och erfarenhet av hantering av känsliga uppgifter, som kan se vad du väljer att delge oss. 

Vi lägger betydande resurser på att granska travsporten och skapa journalistik som berättar och berör. Vår ambition med nyhetsarbetet är att göra sporten bättre – och renare. Hör av dig.

1. Gå in på www.travronden.se/tipsa-travronden
2. Skriv in ditt namn och dina kontaktuppgifter – eller välj att vara anonym.
3. Skriv in ditt nyhetstips.
4. Bifoga eventuella filer och handlingar.
5. Klicka på ”Ladda upp”.
6. Fyll i informationen som försäkrar oss om att du inte är en robot.
7. Skicka.

Tänk på:
Du har rätt att vara anonym och skyddas av svensk lag.
Vi skyddar våra källor, men om du vill lämna känsliga tips är det viktigt att du också skyddar dig:
• Använd inte din jobbdator eller arbets­givarens mejl. 
• Använd inte jobbets mobil eller fasta telefoner, använd din privata mobil.
• Använd gärna krypterade kommunikationskanaler.
Vi kan vilja komma i kontakt med dig för att få veta mer eller utveckla uppgifterna.
När du skickar informationen till Travronden ger du också tillstånd till att den, eller delar av den, kan komma att publiceras 
i våra kanaler – om ej annat avtalas.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.