Sveriges ledande travtidning
ANNONS

TR om problemen: ”Gäller att ha kontakter”

Foto: Kanal 75
Staffan Osterling. Foto: Kanal 75

Staffan Osterling är generalsekreterare för Travtränarns Riksförbund (TR). Han är medveten om höbristen i landet, men upplever ännu så länge inte någon kris i sina led.

Publicerad:

Staffan är själv gammal proffstränare på Solänget, men numera är det dottern Susanne H Osterling som tagit över den ”stafettpinnen”. Staffan kommer ihåg då det krisade rejält med höskörden i mitten av 90-talet.

– Det var en tränare här i Örnsköldsvik som tvingades beställa en långtradare med hö från Norge. När lasten kom fram luktade hälften unket och resten var så jäkla tunt att det knappt gick att tugga. Rena myrhöet.

"Många bokar för ett år"

Staffan har hört om svårigheten att få tag i grovfoder i vissa områden, men upplever att de flesta av proffstränarna klarar sig bra tack vare långsiktig planering.

– Många bokar upp hö för ett helt år framåt, både för att vara på den säkra sidan volymmässigt, men också för att de vill ha samma kvalité hela tiden. 

En av proffstränarna på Solänget, ”nyförvärvet” Petri Airaksinen, hade problem med grovfoder när han kom till Örnsköldsvik.

– Han upplevde det som omöjligt att få tag i hö. Men Susanne hjälpte honom till slut och nu tror jag att det är lugnt även för honom. Det är väldigt viktigt att ha de rätta kontakterna i den här branschen, men det kan förstås bli problem när man är ny eller flyttar till annan ort.

"Hoppas det blir förstört"

En kategori folk som Staffan inte gillar är sådana som ”håller på sitt hö” i sådana här krissituationer trots att de har ett överskott.

– Jag hoppas att det höet blir förstört och att de måste köra det på tippen...

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.