Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travkadriljen till Tyskland

Foto: MIA TÖRNBERG/Travronden
Foto: MIA TÖRNBERG/Travronden

Travskolan Wångens speedcartkadrilj når internationell ryktbarhet. Den ska gästa världens största ridsportevenemang i den tyska staden Aachen i sommar.

Publicerad:

CHIO Aachen marknadsförs som ”weltfest des pferdesports”.  Det handlar om tio dagars hästfest med hoppning, dressyr, fälttävlan, fyrspannskörning och voltige med tävlingar på internationell toppnivå. Sverige är ”partnerland” för hästfsten 2016 (till exempel ska Drottning Silvia medverka) och det är förstås här som Wångens berömda travkadrilj, med tävlingstravare spända för speedcarts, kommer in i bilden som en del i ”ramprogrammet”.

- Jag har tvingats nypa mig i armen många gånger för att förstå att detta är sant. Jag är otroligt glad och stolt över att vi får förtroendet, säger Jan Halberg, Wångens sportchef i ett pressmeddelande.

Travkadriljen består av tio travekipage som till musik kör ett (fartfyllt) program i manegen. Rörelser och formationer görs antingen bredvid eller mitt emot varandra och det handlar om grym tajming där både travhästarnas egenskaper gällande att behärska sin gångart, smidighet och reglerbarhet liksom kuskarnas förmåga att hantera hästarna, resulterar i en imponerande ögonfröjd för publiken. Wångens travkadrilj saknar motstycke i hästvärlden och den har genomförts med olika uppsättningar under ett tiotal år. Senaste uppträdandet skedde under Sweden International Horse Show på Friends Arena 2014.

Arenan där kadriljen ska genomföras har plats för 40.000 (!) sittande åskådare och  det här blir förstås det största sammanhang Wången-kadriljen figurerat i.

- Den totala ytan på själva arenan där vi ska uppträda är stor som tre fotbollsplaner. Kadriljen kommer att genomföras på en mindre yta och numret kräver stor koncentration av både häst och kusk, säger Annie von Krusenstierna, lärare och konstnärlig ledare för kadriljen.

Tio gymnasieelever som i vår går ut årskurs två ska nu sättas i specialtrimning tillsammans med tio skolhästar. Och vad de (eleverna) ska göra på sommarlovet, åtminstone fram till mitten av juli, vet de nu också…

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.