Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Fartmässigt är jag orolig"

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Heikki Pekkala, Per Lennartsson och kulltoppen Olympia Tilly. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Heikki Pekkala har en spännande Tilly-duo med sig till Pokalloppsuttagningarna på Åby. Origo Tilly startar inom V64-ramen dessutom.
– Orkesmässigt duger han, men det är mer fartmässigt jag är orolig, säger han.

Publicerad:

 Solvallaamatören som är privattränare åt Stall Tilly har precis landat på västkusten och resan verkar ha gått bra. 
– Vi brukar undvika övernattning med våra hästar så vi åkte tidigt på morgonen. Jag tror att hästarna tagit resan bättre än vad jag har gjort, säger han och skrattar. 
Heikki har först Olympia Tilly (lopp 3) till start i ett av uttagningsloppen till Drottning Silvias Pokal. 
– Hon har bara jobbat lugnt efter årsdebuten, men jag tycker ändå att hon känns smidigare än inför Örebrostarten. Det är verkligen inget träningslejon och hon ser ofta kantig ut när vi värmer henne med skor. När vi rycker skorna i loppen är det dock en helt annan häst och det hon har visat hittills borde räcka långt här med. Å andra sidan tål hon inte att göra så mycket jobb själv utan vill gärna sitta still till 300 meter kvar – då är hon väldigt snabb i benen. Ledningen går också bra, hon är obesegrad i spets efter två försök, och Per tyckte att hon öppnade lite snabbare i Örebro jämfört med vad hon visade ifjol. Senast sprang hon och slog sig något bak och för säkerhetsskull slänger vi på boots bak, och murphyn på vänstersidan tar vi nog bort den här gången. Barfotabalansen gör vi inget åt, hon måste helt enkelt tävla barfota runt, säger Heikki Pekkala.
Origo Tilly (V64-3) kördes fram i dödens dryga varvet från mål i ett Breeders Crown-lopp senast. I sista sväng såg inte ens hästen ut att få pengar, men han kom igen starkt till tredjepriset. 
– Han var rätt bekväm då och hade låg puls efteråt. Den här gången kommer jag att köra honom barfota fram och med norskt huvudlag och ryckhuva för första gången, tidigare har han gått med can't see back-huvudlag. Jag har testat det nya i träningen och han blev inte rädd för det nya. Barfota fram tävlade han när han var trea i Breeders Crown-semin ifjol och det loppet är hans bästa hittills. Det jag är orolig för idag är bakspåret. Jag skulle vilja att han följde sin rygg från start, men han kan vara lite stänkrädd och jag är rädd för att han kan få svårt att göra det. Orkesmässigt duger han, men det är mer fartmässigt jag är orolig. Det går ju så ofantligt fort i loppen och jag hoppas att min häst har snabbheten som krävs, säger Heikki Pekkala.

 
FAKTA

Åby

Åby Travbana
Box 133
431 22 Mölndal
031-706 66 00
Hemsida

Banan:
Längd: 1000 m
Bredd 2140: 22,3 m
Bredd 1640: 22,3 m
Upploppets längd: 187 m
Open stretch

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.