Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallå där...

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Staffan Falk. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

...Staffan Falk, domarbas på Svensk Travsport.

Publicerad:

Med anledning av den olycka som Ove A Lindqvist var inblandad i under tisdagen finns det många frågor kring vad som är rätt och fel av domarna i en sådan situation. Vad är anledningen till att loppet fullföljdes och inte blåstes av?
– Det är ju så att det är måldomarnämnden som har ansvaret över beslut vid olycka. Måldomaren kan trycka på knappen och blåsa av loppet, för det krävs bara en person. Sedan kan man låta loppet, som i det här fallet, gå i mål, för att sedan ta beslut om loppet ska ogiltigförklaras eller inte. Ogiltigförklaras ett lopp handlar det om att man anser att olyckan påverkat ordningsföljden till för stor grad. Hade exempelvis vinnaren varit en annan i lopp tre på Bollnäs, är jag relativt säker på att man ogiltigförklarat loppet, säger domarbas Staffan Falk.

Det finns ju fler spelformer än V-spel?
– Det är sant och jag kan inte uttala mig i specifika fallet, men det är klart att alla olyckor ser olika ut, och därmed har olika påverkan. Vid olycka med varvet från mål eller mer, är det sagt att det ska blåsas av, dels på grund av risk för följdolyckor, men även för att loppet påverkas. Ser man att en olycka sker 6-700 meter från mål, men som är under kontroll, så kan loppet fortgå. Det är måldomarens bedömning. Just den här olyckan kommer jag ta med mig till den måldomarkonferens som sker under oktober månad. Då kommer vi diskutera det hela, och det finns säkerligen olika syn på frågan även från domarna.

Går det att hävda att spelsäkerheten tas på allvar, när ett resultat ropas ut efter en olycka likt denna?
– Måldomarnämnden har gjort sin bedömning, sedan finns det säkert de som har en åsikt om den. Oavsett vad, så kan jag väl säga som så mycket, att vi i och med avregleringen kommer få än mer fokus på spelsäkerhet, även i reglementet. En del av våra stadgar och paragrafer är gamla och en del har inte riktigt hängt med i utvecklingen. Det som tidigare var ett reglemente inriktad på sporten, kommer nog behöva ta in fler och fler parametrar, för att travet ska vara en attraktiv sport och spelprodukt, säger Falk.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.