Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallå där...

Foto: SVENSK TRAVSPORT
Sara Westholm. Foto: SVENSK TRAVSPORT

...Sara Westholm som var med och stod värd för Hästnäringens Nationella Stiftelses seminarie under Almedalsveckan och diskuterade hästnäringens vision om 1.000 nya jobb fram till 2020.

Publicerad:

Hur gick det för er?

– Det gick bra tycker jag. Vi hade bra och givande diskussioner. De politiker som var med i panelen var alla överens med oss om att hästnäringen har en stor potential, vilket är positivt. Och det var intressant att höra företagarna, bland annat Henrik Hoffman berätta om sina erfarenheter och hur han har haft det med både praktikanter och anställda.

Hur ska ni lyckas skapa 1000 nya jobb?
– Det finns självklart många delar i det. En viktig del är att stimulera företagandet. De flesta företag i hästnäringen idag är enmansföretag, men de skapar jobb i andra ledet som till exempel för veterinärer. Vi måste tillsammans se till att hålla uppe och skapa ett hästintresse och även börja nå nya målgrupper. Vi kanske behöver titta på nya produkter och paketlösningar för folk som vill hålla på med hästar. Vissa regelverk som hindrar företagande behöver förändras, som till exempel konsumentköpslagen. Vi måste också hjälpa till att utveckla företagare att jobba med rätt saker. Sedan är det ju självklart väldigt viktigt med spelutveckligen, att det blir en positiv trend.
Om man är mer konkret, vad är det för jobb det handlar om?
– Även där är det ju lite olika nivåer. Givetvis är det viktigt att det skapas jobb för dem som går hästnäringens utbildningar - hästskötare, hippologer osv. Men det kan också handla om gårdsskötsel till exempel, där folk som står ganska långt ifrån arbetsmarknaden kan göra stor nytta. Vi behöver ha en bättre dialog med arbetsförmedlingen för det ska vara tydligt vilka arbetsuppgifter som söks och vilka som kan tänkas vara lämpliga att utföra dem.
 
Finns det ett behov ute i stallen idag?
– Jag har självklart inte pratat med alla men jag har hört från flera att det är svårare att hitta personal nu. Det har varit ett minskat elevantal på hästgymnasier de senaste åren och det påverkar ju direkt utbudet av utbildad personal. Jag tror inte att alla arbetsgivare riktigt vågar anställa alla gånger heller när man inte känner till alla regler och subventioner. Jag bor själv  själv till på en hästgård och vi har anställt en kille som sköter vattning och fodring och man märker vilken skillnad det blir för övrig personal som kan fokusera mer på att sköta och träna hästarna.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.