Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hallå där...

Foto: HANOLD/ALN
Zandra Vidén siktar på att bli egen tränare. Foto: HANOLD/ALN

...som slutar som skötare hos Åke Lindblom och ska börja träna sina egna hästar istället.

Publicerad:

Zandra Vidén gjorde sig tidigt ett namn som montéryttarinna och flyttade ner till Frankrike. Ifjol flyttade hon hem och började jobba hos Åke Lindblom, men nu har hon sökt sig vidare.

– Jag och mamma har dragit på oss sju-åtta hästar hemma hos mamma på gården och det har blivit lite mycket. Jag hade tre timmar hem från Åke Lindblom enkel väg och därför kunde jag inte vara hemma mer än en gång i veckan. Därför kände jag att det antingen var att göra sig av med hästarna eller flytta hem och försöka göra någonting av med dem, berättar Zandra Vidén.

Var valet svårt att flytta hem och försöka bli egen?

– Jag har jobbat hos många framgångsrika tränare och blir ju inte yngre, så därför kändes det här spännande när det känns som att vi har dugliga starthästar. Jag har sökt in till tränarkursen i höst och förhoppningsvis kan jag visa framfötterna så att jag kommer in. Tanken är inte att ha 50-100 hästar i träning, men det vore roligt att kunna ta in några hästar för att kunna hålla det flytande.

På träningslistan finns bland annat flera rutinerade hästar, Ritano Freight som nästan är miljonär, Volimed med över halvmiljonen intjänat och en ytterligare en fransk sexåring med ett par hundra tusen på kontot.

– Jag tycker att det är hyggliga starthästar och en sådan som Ritano Freight tror jag kan tjäna fina pengar om han slipper sina problem med senorna. Sedan tror jag en del på Volcan de Jamac, som jag fick av Björn Goop när jag jobbade där när han fick skadeproblem. Igår var Jewel Princess fyra och för dagen kanske hon är bäst i stallet.

Längtar du tillbaka något till Frankrike?

– Ja, det är klart att jag gör det. Förhoppningsvis kanske jag kan få snurr på några av våra hästar så kanske jag kan åka tillbaka till Frankrike med dem i några månader, skrattar Zandra.

Hur tycker du att montésporten har utvecklats i Sverige?

– Den har gått framåt mycket under åren, men jag tycker att det borde satsas mer på yngre montéhästar. Det är många hästar som man tidigt känner skulle passa i monté, men sen inte får starta som treåringar, avslutar Zandra Vidén.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.