Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Utredningen klar

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
ATG ersätter kunderna efter händelsen i Östersund. Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75

Östersundhändelsen, där 19,2 miljoner kronor registrerades som platsspel i ett av loppen den 5 september, är utredd.

Publicerad:

 

I ett pressmeddelande från ATG säger man så här:
”Det var ett manuellt inmatningsfel hos den amerikanska teknik- och totoleverantören United Tote som orsakade de registrerade insatserna på 19,2 miljoner kronor i lopp 8 på Östersundstravet fredagen den 5 september.
Det visar ATGs utredning som blev klar i dag.
– Utredningen visar också på felaktigheter i ATG:s hantering av händelsen. Vi har därför beslutat att ersätta de kunder som drabbades, säger Magnus Lunner, säkerhetschef på ATG.
Det var inför lopp 8 på Östersundstravet fredagen den 5 september som insatser på totalt 19,2 miljoner från det amerikanska spelbolaget Churchill Downs registrerades på tre hästar på spelformen Plats. Churchill Downs stängdes senare av från allt spel på ATG:s spelformer i avvaktan på utredning.
ATG:s utredning, som idag är skickad till kontrollmyndigheten Lotteriinspektionen, visar följande:
 
Det finns inga misstankar om sportsliga eller spelmässiga oegentligheter kring lopp 8
 
Den sammanvägda bedömningen är att incidenten beror på ett inmatningsfel vid angivande av valutakurs hos United Tote, teknisk- och totoleverantör till Churchill Downs 
 
ATG har agerat i strid mot vadhållningsbestämmelserna när Plats-oddsen ändrades och en ny vinstuträkning gjordes. ATG kommer därför att hålla kunder med vinnande Plats-vad skadeslösa
 
– Vi bröt mot våra vadhållningsbestämmelser när vi valde att stänga vinstutbetalningen, ta bort insatserna från USA i Platspoolen, göra en ny vinstuträkning och sedan öppna vinstutbetalningen igen. Det är en överträdelse av kapitel 15, paragraf 1 som säger att ”efter det att vinstutbetalning har påbörjats, kan vinstuträkningen inte ändras”, säger Magnus Lunner.
 
ATG har därför beslutat att hålla kunder med vinnande Platsvad i lopp 8 skadeslösa och betala ut vinsten till det högre Platsoddset från de två vinstuträkningarna som gjordes under kvällen. Totalt handlar det i Sverige om 89 stycken vinnande vad som kommer att få dela på 179 081 kronor.
– Det är ATG som har gjort fel, inte våra kunder. Frågan om vinstutbetalningen har därför varit prioriterad under utredningen, säger Magnus Lunner.
 
Utredningen beskriver också händelseförloppet under kvällen den 5 september.
– Först och främst så borde vi förstås ha stoppat allt Plats-spel på loppet före start. I andra hand borde vi inte ha öppnat för vinstutbetalning. Och för det tredje så skulle vi även kunnat besluta om återbetalning av gjorda insatser. Inget av detta hände. Där brast vi i vårt ansvar, säger Magnus Lunner. 
 
Händelsen i Östersund kommer att få konsekvenser för ATG:s rutiner. 
– Vi har redan infört en ny rutin som innebär att en operatör hos oss övervakar och går igenom de aktuella poolerna innan vinstutbetalningen öppnar. Vi kommer nu att föra en dialog med Lotteriinspektionen om ytterligare åtgärder för att minimera risken att detta händer igen, säger Magnus Lunner.”
ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.