Sveriges ledande travtidning
ANNONS

V4-tips till Dubai

Foto: Dubai Racing Club
California Chrome tillhör favoriterna i Dubai World Cup. Foto: Dubai Racing Club

I eftermiddag är det galopptävlingar i Dubai där ATG visar loppen och arrangerar en V4-omgång där första avdelningen börjar klockan 15.45. Här är ranking, analys och spelförslag till V4-omgången.

Publicerad:

V4-1
Dubai Golden Shaheen    1200 meter    Dirttrack
3 X Y Jet
6 Super Jockey
8 Confrontation
1 Rich Tapestry
7 Muarrab
10 Reynaldothewizard
5 Domineer
9 Morawij
2 Master Kockanwong
4 Kifaah

Här lär det gå undan från start. Vårt givna spetsbud är amerikanske X Y Jet som lottats till utmärkta startspår tre. Hästen är inte direkt explosiv från början, men efter två – tre galoppsprång accelererar han likt en sportbil… Värsta motbudet från start är Murrab, men denne står utvändigt om X Y Jet och bör inte ha en chans att ta sig förbi från början. X Y Jet möter tuffare hästar än någonsin den här gången, men vi tycker att hästen sett fantastisk ut i de senaste starterna och utvecklats rejält. Vi spikar utan att tveka en sekund.
– Det är en riktigt elak häst, inte alls enkel att ha att göra med. Han har dock lugnat ned sig en aning sedan han kom till Dubai och känns fantastisk på morgnarna. Vi kommer att hålla ett högt och jämnt tempo - sedan får vi se om någon hinner i kapp oss, säger jockeyn Emisael Jaramillo som aldrig förlorat ombord X Y Jet.
Vi har ett gott öga till Hong Kong-baserade Super Jockey som var tvåa i det här loppet i fjol och dessutom rids av Joao Moreira – en av världens absolut bästa jockeys.
Confrontation känns också tidig om man väljer att gardera – det samma gäller för Rich Tapestry och Reynaldothewizard som alltid går bra i det här loppet.


V4-2
Dubai Turf    1800 meter    Gräs
14 Real Steel
2 Tryster
8 Intilaaq
1 Forries Waltz
11 Very Special
10 Euro Charline
12 Ertijaal
7 The Corsican

4 Ghaamer
9 Harry´s Son
6 Flamboyant
5 Farrier
15 Gabrial
3 Forjatt
13 Basateen

Tryster blir stor favorit, men vi tror mer på japanske Real Steel som avslutade sylvasst bakom topphästen Duramente i årsdebuten. Sonen till Deep Impact är kanske bättre över längre distanser, men vi tror att loppet blir rejält överpacat och det skulle gynna vår tipsetta storligen. Fyraåringen får nu Ryan Moore i sadeln – en jockeyförstärkning modell större (motsvarande i Sverige hade varit typ Musse Hasselvall vs Per Anders Gråberg…).
– Real Steel var helt koncentrerad i sista träningsjobbet. Han ville verkligen springa och det är ett gott tecken. Vi tror på bra chans, säger tränare Yoshito Yahagi.
Visst, Tryster är kanske bara bäst, men vi vill se mer av hästen för att köpa tränare Charlie Applebys väl omkringströdda superlativer.
Intilaaq är av helt rätt sort och kommer garanterat vara i den främre träffen.
– Han är ”lightly raced” och en häst med stor utvecklingspotential. Jag är nöjd med hur han sett ut inför det här loppet, säger Roger Varian.
Mike De Kock vet hur man tränar hästar för vinst i storloppen. Hans Forries Waltz kliver visserligen upp i klass, men såg så pass fin ut senast att vi inte vågar avfärda femåringen efter Greys Inn.
The Corsican är hyperintressant till högt odds.

V4-3
Dubai Shema Classic    2400 meter    Gräs
7 Postponed
4 Duramente
8 Highland Reel

9 Dariyan
2 Sheikhzayedroad
1 Last Impact
6 Gailo Chop
5 One And Only
3 The Blue Eye

Tre hästar sticker ut rejält. Vi tror mest på Roger Varians nyförvärv Postponed. Denne såg bländande ut i comebacken senast och lär gått framåt rejält med loppet i kroppen.
– Hästen har inte satt en fot fel sedan vinsten senast. Han ser bländande ut i pälsen och är precis där jag vill ha honom, säger Roger Varian.
Japanske gästen Duramente vann 2000 Guineas och Derbyt i fjol. I årsdebuten vann han ett bra Gr 2 i Nakayama. Hästen har sett bländande ut i veckan och jockeyn Mirco Demuro låter väldigt positiv.
– Han känns väldigt fin – är helt klart i full form. Han har vunnit över distansen och jag ska gör mitt bästa för att vinna. Jag tror det kan gå, säger Mirco Demuro.
Globetrottern Highland Reel vann Hong Kong Vase senast och den formen brukar duga gott även i Dubai…

V4-4
Dubai World Cup    2000 meter    Dirttrack
9 Frosted
11 California Chrome
2 Mshawish
1 Keen Ice
10 Hoppertunity
4 Mubtaahij
7 Vadamos
5 Special Fighter
3 Gun Pit
8 Hokko Tarumae

6 Candy Boy
12 Teletext

Årets upplaga Dubai World Cup håller mycket hög kvalitet. Vi gillar verkligen vad vi sett av den ultrastammade Frosted. I fjol löpte hästen mycket bra lite i skymundan av undantagshästen American Pharoah. Tapit-sonen såg grym ut vid segern senast då han vann utan att brukar för fullt. Rimligen är hästen ytterligare förbättrad nu och från ett helt okej startspår är segerchansen god.
– Frosted var verkligen på bettet i det senaste arbetet. Han ser bra ut i kroppen, är fräsch och verkar lycklig med livet. Han kommer att komma in sent till banan i kväll - vi håller oss till rutinerna, berättar assisterande tränaren Neal McLaughlin.
California Chrome är ute efter revansch för debaclet i fjol då han fick nöja sig med andraplatsen efter en bedrövlig ritt av jockeyn Victor Espinoza. Den forne Kentucky Derby-vinnaren har sett fantastisk ut i veckan inför loppet, men imponerade inte våldsamt i comebacken för fyra veckor sedan. Dessutom lottades hästen till ett besvärligt utvändigt startspår elva.
– Han utvecklas fortfarande och har skött träningen exemplariskt. Visst, startspåret är inte det bästa, men vi har en häst – och jockey - med kapacitet att lösa uppgiften. Det ser bra ut, säger Art Sherman.
Mshawish är startsnabb och vår spetsfavorit i kamp med Special Fighter. Todd Pletchers adept kan massor och har sett fin ut i uppladdningen inför loppet.
Keen Ice slog American Pharoah i Travers Stakes på Saratoga förra året och gör han en liknande prestation i kväll kan det mycket väl bli vinst. Hästen lottades till knepiga startspår ett, men utrustas nu med blinkers för första gången – kan han bli för ”keen” då…?
– Jag hatar extrautrustning på hästar – de är snygga som de är… Nu testar jag dock blinkers, mycket pengar står på spel. Jag hoppas att min häst kan ta sig ut i mitten någonstans. Han tränar mycket bra och vi har viss chans, säger Dale Romans.
Vi rankar Gun Pit långt ned, men han kan skrälla till skyhögt odds med minsta klaff.

V4-spiken
Amerikanska hästar har ett fenomenalt ”trackrecord” i det här loppet. X Y Jet (V4-1) är startsnabb som få och kommer till Dubai för att vinna – inget annat. Han gynnas kraftigt av startspåret samt att loppet går i genom en kurva. Spets och slut.

V4-rysaren
The Corsican (V4-2) har inte startat sedan oktober, men vann ett riktigt bra Listed i årsdebuten i fjol. Det här är en tuff uppgift, men hästen hävdade sig väl i högsta klassen i höstas. Till ett odds i trakterna av 20 gånger är The Corsican spelvärd värre.

Stora V4-systemet
1 x 8 x 3 x 10
240 rader kostar 480 kronor

Lilla V4-systemet
1 x 8 x 3 x 3
72 rader kostar 144 kronor

Flerbongen på V4
1 x 3 x 3 x 1
9 rader gånger tio system kostar 180 kronor.

Tips övriga lopp:
Lopp 1: 4 Handassa – 5 Versac Py – 12 Thakif. Outs: 14 Af Mathmoon.

Lopp 2: 2 Marking – 5 Maftool – 9 Sloane Avenue. Outs: 8 Cool Cowboy.

Lopp 3: 1 Vazirabad – 8 Manatee – 11 Haafaguinea. Outs: 7 Big Orange.

Lopp 4: 2 Polar River – 5 Vale Dori – 4 Yu Change. Outs: 7 Lazzam.

Lopp 5: 5 Peniaphobia – 6 Ertijaal – 2 Jungle Cat. Outs: 7 Sole Power.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.