Sveriges ledande travtidning
ANNONS

V64-analys till Meadowlands

Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN
Foto: MIA TÖRNBERG/TRAVRONDEN

På söndag kväll avgörs Elitloppet Playoff på Meadowlands och dit erbjuder ATG en V64-omgång med Grand Slam, vilket kan ge tio miljoner kronor till en ensam vinnare. För att ge läsarna en bra vägledning till miljonerna kommer här en ordentlig analys till de sex loppen.

Publicerad:

V64-1
En plats till Elitloppet står på spel och två hästar höjer sig över de andra. JL Cruze (1) har inlett säsongen på bästa sätt och har vunnit tre lopp och tre kval. Han kvalade så sent som i lördags och då slog han Crazy Wow (8) med ett par längder på 1.10,6. Han kan öppna snabbt om han trycks av från start, men det finns risk att han inte kan svara ledningen. Fast han borde vara så snabb att han kan komma ut och få överta spets och därför får han tipset.
Toppstoet Bee A Magician (7) är det tredje vinstrikaste stoet genom tiderna med sina 3,7 miljoner på kontot och sexåringen verkar gå mot en ny stark säsong. I årsdebuten (se nedan) slog hon tre av söndagens konkurrenter (Gural Hanover 2:a, Shake It Cerry 3:a och Resolve 4:a) efter att avslutat sista quarten efter ruggiga 1.05,1. Inför årsdebuten hade hon fått två kvallopp i kroppen där hon travade 1.11,6 och 1.10,7 och varje gång har hon  avslutat 1.06,6 sista quartern eller snabbare. Det största frågetecknet är hon tävlar utan lasix, senast hon tävlade utan det var november 2014, vilket gör att hon får stå tillbaka i tipset.
Bakom dessa två känns det mer öppet. Åke Svanstedt har länge siktat på Elitloppet med Resolve (4) och hästen lär göra ett topplopp och visa att han är värd en plats i loppet. I årsdebuten hamnade han långt ner i fältet, men spurtade bra i skymundan bakom Bee A Magician. Med bara ett kvallopp i kroppen innan dess lär han vara ännu bättre nu och dessutom blir det nu barfota runt om jämfört med senast då han tävlade med skor. Garderar man favoritduon är det ett givet streck.
Resolve hade ett dålig spår i årsdebuten, men han avslutade väldigt snabbt. Han känns bra och jag tror att hästen är i bra form. Nu har vi haft två veckor på oss att förbereda inför det här loppet och han känns fin i träningen. Nu ska vi tävla utan skor och han är mycket snabbare så och dessutom har vi fått bra spår. Om allt är normalt kommer han göra ett bra lopp, säger Åke Svanstedt till ustrotting.com.
Gural Hanover (6) fick gå utvändigt ledaren andra halvan av loppet senast och höll bra bakom Bee A Magician. Han har varit igång sedan februari och kan vara en rolig skräll i loppet om man går utanför de två favoriterna.
Obrigado (5) delägs numera av svenske storhästägaren Lennart Ågren.
Obrigado har haft en riktigt bra vinter och Wally Hennessey var speciellt nöjd med det andra kvalet. Han behövde en hård genomkörare förra helgen eftersom han har tendenser att vara en lat häst. Jag vet inte om han är 100 procent där jag vill ha honom, men om han är det är han med långt framme. Mr Ågren är en stor sport- och hästman och jag vet att han skulle älska att se Obrigado att tävla på Solvalla, säger Paul Kelly till ustrotting.com.  
Wind Of The North (3) är känd för de svenska spelarna då han var med i Elitloppet och Oslo Grand Prix ifjol. Han kommer med en fin resultatrad, men han har tävlat på Pompano Park och motståndet är mycket tuffare nu.

Förändringar:
Dw's Ny Yank (2) utan lasix.
Resovle (4) utan skor.
Gural Hanover (6) utan lasix.
Bee A Magician (7) utan lasix.
Shake It Cerry (9) utan lasix.
Yannick Gingras valde Gural Hanover (6) före Dw's Ny Yank (2).

Ranking V64-1: 1–7–4–6–8–9–2–5–3

JL Cruze vid spetssegern 15 april:

<iframe allowfullscreen="" src="https://www.youtube.com/embed/bIRhMrnNJp4?rel=0" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>
Bee A Magician vinner årsdebuten:

<iframe allowfullscreen="" src="https://www.youtube.com/embed/kpsStl534FI?rel=0" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

V64-2
Ett vidöppet amatörlopp där det känns att vad som helst kan vinna. Flera av hästarna kommer från mindre banor utan några prestationer på Meadowlands. Tipset till Feisty Love (2) som svarade för en imponerande långsida näst senast. Förra helgen fick hon lite för långt fram som spurtade in som tvåa, men det var samtidigt inte samma klipp i henne. Hon utklassade ändå Woody (4) och Celebrity Stimulus (5) och de två borde få svårt att räcka den här gången också.
The Franchise (8) och Hit The Hill (1) möttes senast där den förstnämnde vann som storfavorit (se loppet här). Hit The Hill var dock den som gjorde loppet efter att hamnat långt bak i kön och fick göra grovjobbet ute i spåren och bara fick ge sig med en nos. Nu har han klart bättre läge och är roligare på spelet.
Natural Kemp (9) har till skillnad mot många andra varit ute i tuffare sällskap då han tävlat i allowance-sällskap på Meadowlands på sistone. Där han har inte riktigt räckt till, men kunnat hänga med till fina tider och har sprungit 1.11,8a/1.609 meter i de två senaste starterna utan att haft något med slutstriden att göra. Från det här läget lär han backas ner i kön och sen blir det spännande att se hur hans spurt biter mot lättare motstånd. Han får dessutom Hannh Miller i sulkyn som ifjol var amatörchampion.
Loppets roliga streck kan vara Only In My Dreams (3). Hästen är snabb ut och senast galopperade han i sista sväng som klar tvåa bakom Feisty Love. I starten innan fick han elakt svar om ledningen första halvan av loppet, men tryckte sig till spets och ledde till kort före mål och slutade trea. Credit Winner-sonen är snabb ut och ska ha bra chans att komma till ledningen.
Doc Simon's Dream (6) spetsvann ett kval förra veckan på 1.12,8a/1.609 meter i Philadelphia, vilket får ses som ett vettig tid i det här sällskapet.

Ranking V64-2: 2–1–9–3–6–8–4–5–10–7


V64-3
Free Willy Hanover (1) gjorde årets första riktiga lopp den 23 april. Då fick han en dryg förstasväng i tredjespår innan han fick överta ledningen av Soderberg (6), som var storfavorit i loppet. In på upploppet var Trond Smedshammer på väg att lämna storfavoriten när galoppen kom. Det gjorde att han tvingades till ett kval i lördags och det vann han med knapp marginal efter att avslutat 1.08,1 sista quartern och landat på 1.12,6a/1.609 meter.
Soderberg gav ett segt intryck i det loppet när han blev nerspurtad och bara slutade trea i mål. Jimmy Takters treåring måste vara klart förbättrad om man ska rå på Free Willy Hanover denna gång, men det är inte omöjligt med den genomköraren i kroppen. Innan det loppet var han obesegrad i tre kval, två som tvååring och ett 13 dagar innan debuten.  
Work That Magic (10) har gjort fyra starter och ett kval i år och senast var det första starten på Meadowlands och då var hon trea bakom Jimmy Takters Johnny William, som är lillebror till Solvato, Shake It Cerry och Uncle Lasse, på nya rekordet 1.12,2. I det loppet var även Colonel Cantab (8), men var slagen med nio längder av Work That Magic.
Stick Of Butter (9) var också ute i samma lopp som Work That Magic senast och galopperade i första sväng. Sedan stod hon för en vass upphämtning innan han galopperade igen in på upploppet. Håller hon sig på benen och visar upp samma fartresurser är det ett roligt skrällbud.
Tim Tetrick väljer att köra Threehundredlindy (3) före Stick Of Butter. I årets två kval har hon körts av John de Long och det ska bli intressant med en av världens bästa kuskar i sukyn den här gången.
Marcus M Melanders Lindy's On Fire (7) är fältets mest rutinerade häst med tolv starter ifjol som tvååring och bland annat var hon med i Merrie Annabelle, där hon galopperade bort sig i finalen efter att varit tvåa i försöket.
Lindy's On Fire har bara tränat på hela vintern och hade inte gått något snabbare innan de två kvalloppen. Marcus tyckte hon kändes mycket rappare i det andra kvalet. Hon gör alltid vad hon kan och har en fin speed till slut om det blir ett lopp på rulle. Hon är lång ifrån toppformen, får hon en slant så är de bra, säger Emma Wahlberg hos Marcus M Melander.

Förändringar:
Southwind Pearl (2) tävlar utan travhobbles.
Tim Tetrick valde Threehundredlindys (3) före Stick Of Butter (9).

Ranking V64-3: 1–6–9–10–3–7–4–8–5–2


V64-4
Radiant Beam
(4) var ifjol ute i ganska tuffa sällskap som tvååring och var trea i stoavdelningen av Matron Stakes som främsta insats. Efter den starten bytte hon regi till Julie Miller där hon gjorde en start till under hösten. Nu har hon fått vinterträning och vann ett kval förra helgen på 1.12,1a/1.609 meter efter en resa i rygg på ledaren och intrycket var mycket bra.
Southwind Flash (5) var ute i ännu tuffare sällskap än Radiant Beam ifjol. Bland annat kvalade han in i Peter Haughton Memorial och var med i en del andra stora finaler också, men det slutade ofta i galopp. Totalt har han galopperat i fem av sina 13 starter, men har han mognat i år ska det vara en bra chans. Treåringen har fått ett lopp i kroppen i år och då slutade var han knappt slagen av Free Willy Hanover, som startar i V64-3.
Promise Delivered (10) räckte inte som tvååring, men har sett klart bättre ut i årets två starter. Efter att kvalat två gånger i Florida så årsdebuterade Muscle Hill-valacken på Meadowlands med seger på bra sätt. I skymundan gick Henrik Lundells Jazebel de Vie (2) bra mellan hästar i det loppet och då hon bara hade fått ett kvallopp i kroppen borde hon gått framåt med den genomköraren. Det känns som att spåret kan ställa till det för Promise Delivered, även om han är snabb från start.
Croquet Rose (9) inledde karriären med två billiga segrar på Hoosier Park, men senast blev det galopp och bröt sviten. Nu är det mycket tuffare konkurrens.

Förändringar:
Yannick Gingras valde Southwind Flash (3) före Sun Catcher (7).
Tim Tetrick valde Promise Delivered (10) före Uncle Mac (8) och Croquet Rose (9).

Ranking V64-4: 4–5–2–10–1–9–8–6–3–7


V64-5
Rules Of The World
(9) galopperade i spetsstriden i utgången av första sväng senast. Det fyraåriga stoet var ifjol tvåa i Hambletonian Oaks bakom Wild Honey, som nu är hos Daniel Redén. Det känns som att hon har mer att visa än vad hon har gjort i år och det känns inte omöjligt att hon kan få överta spets och är då hästen att slå. Enda frågetecknet är att jag gärna hade sett en mer rutinerad kusk än Brian Connor i sulkyn.
I C Caviar (2) är en häst jag gillar intrycket på. Han startade så sent som i tisdags på Pocono Downs och spurtade då bra som tvåa. Han är sylvass på speed och har gjort flera bra lopp på sistone. Enda riktiga plumpen var näst senast då han var urusel utan anledning. Ett roligt drag i öppet lopp.
Can Do (4) blir nog favorit efter vinterns toppform. Då slog han snabbloppare ett par gånger på Meadowlands och sprang som slagen 1.10,0a/1.609 meter. Nu håller han inte samma form och näst senast var han spelad till stor favorit, men gav sig i ledningen som trea. Yannick Gingras upp är alltid intressant, men jag vill se vinterns form innan jag köper honom.
Antte Lorentzon har intressanta Forever As (1). Hon imponerade när hon vann på Dover Downs tusenmetersbana för fem starter sedan då hon spårade runt om på 1.10,6a/1.609 meter. Det fyraåriga stoet är segervan och har vunnit nio av 31 starter hittills och borde få en fin resa härifrån.
Sheer Flex (10) är fartfylld och tidigt körts till ledningen på sistone. Därifrån har han inte riktigt orkat och det skulle vara intressant att se honom få spara speeden lite längre den här gången.
Blue Muse (6) körs för första gången av Åke Svanstedt själv sedan september ifjol. Efter det har han gjort 18 starter i rad med olika kuskar, där duktiga lärlingen Lucas Wallin har kört de flesta gångerna. Hästen avslutade 1.06,6 sista quartern senast när han spurtade bra till tredjeplatsen. Risken är att han blir överspelad i Sverige på grund av Svanstedt, men helt borta ska han inte vara.  
Det känns som ett lopp där alla kan vinna och helgardering är inte fel.

Förändringar:
Tim Tetrick valde Forever As (1) före Can Do (4).
John Campbell valde Sheer Flex (10) före I C Caviar (2).

Ranking V64-5: 9–2–4–1–3–10–8–6–7–5


V64-6
Jimmy Takters Canepa Hanover (6) gör årsdebut, men har två antal kvallopp i kroppen. Senast i lördags var han ute på Meadowlands och sprang 1.10,6a/1.609 meter med 1.07,6 sista quartern utan att nå ikapp Dw's Ny Yank som är med i Elitloppet Playoff. Han är bror med Hambletonian-vinnaren Glidemaster och köptes för 300.000 dollar på Harrisburg-auktionen. Ifjol vann han bland annat New Jersey Stakes. Det känns som att vi får se en bra insats direkt av fyraåringen.
Rock Of Cashel (8) är en rutinerad snabbloppare med toppform. Han har körts av Scott Zeron i tre starter och de fungerar väldigt bra tillsammans med en seger och två andraplatser. Förra helgen slog han Uva Hanover (2) med liten marginal och med i det loppet var även Bourbon Bay (9) som blev fyra från ledningen och Buen Camino (7) som inte räckte till. Rock Of Cashel och Uva Hanover ska räknas tidigt, medan Buen Camino kan vara en outsider med ett par lopp i kroppen då han ifjol visade fin fart som trea i Yonkers Trot och dessutom vann två divisioner i New York Sire Stakes.
Bourbon Bay (9) slog världsrekord för fyraåringar på 800-metersbana ifjol när han vann på Saratoga Harness på 1.10,2/1.609 meter. Senast gjorde han debut för Steve Elliott, men han har haft lite svårt på Meadowlands. Fem starter på banan i år har inte resulterat i någon seger och hästen har haft sina största framgångar på kortare banor.
Uriel (1) kommer med två raka segrar, men hästen har startat tätt och var struken förra helgen. Han var struken den första april och sedan hann hästen med fyra starter innan han blev struken igen den 29 april. Det känns inte som att han kommer tävla på topp så snabbt efter strykningen.
Svenskfödde Perfectly Enough (5) finns numera hos Marcus M Melander och har hunnit med ett kval och ett lopp. Det känns som att han behöver fler lopp i kroppen innan han kan räknas i de här sammanhangen.
Perfectly Enough kom i början av året och har acklimatiserat sig bra. Han verkar trivas med livet och ser fin ut i träning. Hästen är fortsatt fin efter årsdebuten. Det är jättesvårt att säga hur han kommer räcka här i USA, men Marcus var nöjd med honom efter första loppet. Det är en stor, lite tyngre häst som kommer behöva fler lopp än detta i kroppen innan han hittar form. Jag har inget bra koll på motståndet och vet inte vad Marcus har för förhoppningar, men jag tror inte de är allt för stora, säger Emma Wahlberg hos Marcus M Melander.

Förändringar:
Canepa Hanover (6) tävlar utan travhobbles.

Ranking V64-6: 6–8–2–7–9–4–3–1–5


Stora systemet:
V64-1: 1,7 (4,6)
V64-2: A: 2 B: 1,9,3 C: 6,8
V64-3: 1 Free Willy Hanover (6,9)
V64-4: A: 4,5 B: 2 C: 10,1
V64-5: A: 9 B: 2,4,1,3,10 C: 8,6,7,5
V64-6: B: 6,8,2 C: 7

Krav
Minst 1 A-häst - Max 1 C-häst
eller
Minst 2 A-hästar
eller
Max 0 C-hästar

1.054 rader/kronor

Lilla systemet:
V64-1: 1,7
V64-2: 1,2,3,9
V64-3: 1
V64-4: 4,5
V64-5: 1,2,3,4,9
V64-6: 2,6,8
240 rader/kronor

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.