Sveriges ledande travtidning
ANNONS

11-åringen som fixade italiensk show

Han var äldst i Sweden Cup.
Men också överlägset bäst.
– Vi köpte honom för att ha roligt på 800-metersbanorna i Italien. Att det skulle bli så här kunde vi bara drömma om, sa Alessandro Gocciadoro efter att ha styrt elvaårige Arazi Boko till en enkel seger i Sweden Cup.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON, TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON, TR BILD

Arazi Boko föddes upp på Annemanna AB på Ekerö för elva år sedan. Som unghäst såldes han till Stall Pirat. Han blev en följetong inom den svenska V75-cirkusen och klättrade hela vägen upp i gulddivisionen.

Under sommaren 2016 valde ägarna att testa honom i Frankrike och Arazi Boko flyttades till Fabrice Souloy. Han var på Souloys träningslista i knappt ett halvår innan Philippe Billard tog över som tränare.
I november visade Arazi Boko full form då han vann både försök och final i Premio Coppa di Milano. Då fick italienarna upp ögonen för den tioårige valacken som inte kunde fortsätta att tävla i Frankrike på grund av sin ålder.
 
– Jag tänkte att den där hästen måste vi köpa till Italien. Jag kontaktade Leonardi Gecchi och tipsade honom om hästen, berättar tränaren Alessandro Gocciadoro.
 
Med hjälp av mannen bakom Varenne, Jori Turja, blev det till slut affär.
– Ja, jag känner mig lite delaktig i den här Sweden Cup-segern. Ägaren ville inte ta hem honom till Sverige och jag tipsade om att sälja hästen till Italien. Efter lite förhandling så blev det affär. Jag kan väl säga att det värmer lite extra i hjärtat också att en av Varennes söner vinner Sweden Cup här på Solvalla. Varenda gång jag kommer till Solvalla den här helgen tänker jag på Varenne och vad vi gjorde här, säger Jori Turja.
 
Arazi Boko startade i det andra Sweden Cup-försöket och dansade undan till enkel seger från ledningen med skor på hovarna på tiden 1.10,4a/1.640 meter. Caid Criff hängde med bra till andraplatsen trots ett lopp i dödens medan Nappa Scar tog tredje och sista finalplatsen.
 
Sorbet vann det första försöket efter en mäktig spurt och tog med sig Cash Hanover och Spitcam Jubb till final. Snabbaste försöket vann Charrua Forlan som pressade sig till ledning med varvet kvar och höll undan knappt men säkert på 1.09,7. Love Matters som tvåa såg till att Redén fick med tre hästar i finalen och Jairo fixade finalplats till Joakim Lövgren med sin tredjeplats.
 
Finalen bjöd på jättedramatik den första biten. De flesta trodde nog att startsnabbe Arazi Boko enkelt skulle ta hand om ledningen. Men Örjan Kihlström bakom Love Matters hade annat i tankarna. Kihlström satsade allt på ett kort och kunde också ta över ledningen efter några hundra meter. Men precis då de kom till täten galopperade Love Matters.
 
– Det är klart att den galoppen blev nyckeln till segern. Jag kan ju erkänna att det inte kändes så bra då jag miste ledningen. Men när jag fick tillbaka ledningen gratis så blev det ju aldrig några problem. Han vann väldigt enkelt till slut trots den tuffa öppningen, sa en nöjd Alessandro Gocciadore.

Fortsätta att utvecklas

Daniel Redéns Sorbet, med Björn Goop i sulkyn, tog hand om andrapriset på beskedligt avstånd medan Nappa Scar blev trea. Nu har Arazi Boko gjort sju lopp för sin italienske tränare och vunnit fem. Han vann bland annat ett försök i Lotterian och blev trea i finalen.
– Det är väldigt roligt att en elvaåring kan fortsätta att utvecklas. Han fick ta det lugnt under några månader efter att han kom till mig och han åt upp sig och blev lite grövre. Jag tänkte att vi nog kommer att ha roligt på 800-metersbanorna i Italien med den här. Att det skulle nå så här långt är ju faktiskt sanslöst och han kunde till och med vunnit Lotterian med lite bättre flyt, säger Alessandro Gocciadoro och skrattar.
 
Hans insats i Sweden Cup där han vann enkelt på 1.10,2a/1.640 meter var förstås en insats som normalt hade gett en följdfråga om han varit yngre än elva år. Ska han vara med i Elitloppet 2019?
– Det var ju med en tolvårig svensk häst i Elitloppet förra året så varför inte. Han känns ju inte som elva år och fortsätter han bara så här så kanske vi är tillbaka sista helgen i maj nästa år, Men då på söndag i stället för på lördag, sa Gocciadore.
 
Att åldern bara är en siffra vittnar skötaren Kaino Laine om.
– När det gäller Arazi Boko så är det nog ingen som kan förstå att han är elva år. Han är ju rädd för allt. Nu efter finalloppet var han rädd för fotograferna. Men hemma är han hur lugnt som helst, sa Kaino Laine.
Hon jobbade hos Fabrice Souloy innan hon tog steget till Alessandro Gocciadoro. Samma resa som Arazi Boko alltså.
– Men hos Souloy hade jag inte Arazi Boko som passhäst utan det var först nu hos Alessandro. Jag trivs jättebra i Frankrike och det var förstås tråkigt allt som hände runt Souloy. Men jag har inget ont att säga om honom. Han är en bra travtränare och inget monster som han kanske framställs som.
 
Efter loppet strömmade förfrågningarna in från Östersund, Årjäng och Kymi om att få Sweden Cup-vinnaren till sin bana.
Elvaåringen är hetare än någonsin.
Och kanske slutar resan med Elitloppet 2019 som tolvåring?
ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.