Sveriges ledande travtidning
ANNONS

13-åring visade på bredden inom svensk travsport

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Ulf Ohlsson tog fyra segrar under Umåkers fredagstävlingar.
Tre tränades av Svante Båth – men ändå var det den fjärde vinnaren som kanske stack ut mest.

Publicerad:

Svante Båth och Ulf Ohlsson har tagit mängder med stora segrar ihop. Vännerna sedan lång tid tillbaka visade sig bli svårstoppade under fredagskvällen på Umåker travbana. Totalt tre segrar tog duon ihop. Fyraåriga stoet Calamara's Girl tog andra årssegern och siktas nu mot Derbystoet. Esprit Sisu verkar trivas ypperligt med just Ulf Ohlsson i sulkyn, tillsammans har de tagit fyra segrar på sex starter och pallplacerade har de blivit varje gång de kamperat ihop. Den sista att vinna av Svante Båths trio var Global Unspoked, som var med i Svenskt Travkriterium under fjolåret, men som inte alls fått det att stämma tidigare under 2018. Efter vinsten meddelades det att hästen också byter regi – från Svante Båth till Mantorptravets Oskar Svanberg.
– Svante Båths hästar är alltid vältränade. Man vet hur svårt det är att vinna ett lopp och att då vinna tre stycken på en dag, det gör även en sådan som mig glad, trots att det blir en del segrar per år, sade Ulf Ohlsson efter segern med Global Unspoked.

Där var det också många som trodde att det var slut med segrar för Ulf Ohlsson, för inte skulle han väl kunna vinna med Fursten Aron, ett 13-årigt kallblod, tränad av 80-årige Kurt Molinder? Hästen hade inför fredagens start vunnit ett av 113 lopp, segern tagen i april 2009. Men nog fick han besöka vinnarcirkeln ytterligare en gång – Fursten Aron visade god vinnargnista – och vann på säkert sätt. Tränare Kurt Molinder fick 30.000 för Fursten Arons triumf, en triumf som visar på bredden inom svensk travsport.
– Jag visste ingenting om hästen, men visst tyckte jag att det var märkligt att jag var så mycket spelad. Samtidigt kändes han okej i värmningen och i loppet gjorde han det bra, sade Ohlsson.

Kurt Molinder har vunnit lopp senare än 2009, med stallets varmblod Bionicle Man, men han var förvånad över Fursten Arons seger.
– Vad ställer Ulf Ohlsson till med? Hästen var borta i två år för gaffelbandsskada, men sedan har han kommit tillbaka och gått rekord efter rekord. Det är jätteroligt, verkligen, sade Molinder.

Lindqvist med Sverigeeliten

Förutom Ulf Ohlsson var det Ove A Lindqvist som var kvällens man. Han segrade med elitkallbloden Pydin och Mofaksan. Den förstnämnde är som sexåring precis i början av sin elitkarriär, medans Mikael Olssons Mofaksan är inne på sluttampen. Att den sistnämnda är tolv år, det kunde däremot inte Ove A Lindqvist tro i loppet som hon vann på nya banrekordet 1.23,8/2.200 meter.
– Jag tror aldrig jag har känt henne bättre, det måste jag säga. Det största av beröm till Micke som har henne i så god författning. I dag kändes hon så fin alltså, känslan är att hon hade sprungit fort, riktigt fort om det varit 1.640 meter och autostart, sade Lindqvist.

Att han även gillar Niclas Torstemos Pydin, är tydligt. Under fredagen vann han i ett enklare lopp, på säkert sätt.
– Han har inte riktigt fått det att fungera i år, men jag har känslan att det är en häst som kommer utmana Månprinsen A.M. kommande åren. Han är stark, men oerhört speedig, sade Lindqvist.

Samtliga vinnare Umåker:
Lopp 1: Staro Merlin (e. Make It Happen) - Jan Norberg (Madelene Wikstén)
Lopp 2: Affair Amok (e. Prodigious) - Rikard N Skoglund (Mats Bucht)
Lopp 3: Reflexion (e. Andover Andover) - Malin Viklund (Magnus L Johansson)
Lopp 4: Calamara's Girl (e. Raja Mirchi) - Ulf Ohlsson (Svante Båth)
Lopp 5: Pydin (e. Moe Odin) - Ove A Lindqvist (Niclas Torstemo)
Lopp 6: Esprit Sisu (e. Ready Cash) - Ulf Ohlsson (Svante Båth)
Lopp 7: Wasa Windy (e. Holiday Credit) - John Östman (Aleksi Kytölä)
Lopp 8: Global Unspoked (e. S.J.'s Caviar) - Ulf Ohlsson (Svante Båth)
Lopp 9: Mofaksan (e. Fakse) - Ove A Lindqvist (Mikael Olsson)
Lopp 10: Nuestro Amor (e. Adrian Chip) - Antero Heinonen (Maria Bodin)
Lopp 11: Fursten Aron (e. Skaffer Brunen) - Ulf Ohlsson (Kurt Molinder)
Lopp 12: Shiver W.F. (e. Hövding Lavec) - Jan Norberg (Madelene Wikstén)

Lira nästa gång: Elsa Mearas (4) såg fin ut bakom vinnande Calamara's Girl. Per Linderoths häst såg ut att ha en del krafter kvar då hon fick sent fritt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.