Sveriges ledande travtidning
ANNONS

15 månaders fängelse

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Smedheim Solan vid Kriteriesegern på Dannero 2014, körd av Kai Johansen. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Det norska stjärnkallblodet Smedheim Solans tränare under treåringssäsongen har dömts till 15 månaders fängelse.

Publicerad:

Smedheim Solan (e. Bork Odin) hade en grym treåringssäsong då han vann både svenska och norska Kallblodskriteriet och sprang in 1,3 miljoner norska kronor. Fyraåringssäsongen 2015 har inte varit att leka med den heller, drygt 800.000 norska kronor insprunget efter bland annat andraplatsen i svenska Derbyt.

Mellan tre- och fyraåringssäsongen hände det dock stora saker runt Smedheim Solan. Efter treåringssäsongen sålde Smedheim Solans dåvarande tränare Jan Ketil Brattås stjärnhästen utan delägarnas vetskap, tog de pengarna plus en duktig sudd innestående prispengar, och åkte till Thailand för att börja ett nytt liv.

Den norska polisutredningen av Smedheim Solan-turerna resulterade i att Brattås åtalades för grov förskingring och försök till grov förskingring. Han greps i Thailand och utlämnades till Norge där har nu rättsprocessen hållits i decemver och dom fallit i Drammens Tingsrätt. 15 månaders fängelse lyder den på. 

Efter avtjänat straff i norskt fängelse ämnar Brattås resa tillbaka till Thailand och fortsätta sitt nya liv där, berättar tgn.no.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.