Sveriges ledande travtidning
ANNONS

16 hästar att hålla ett extra öga på i helgen

Foto: TR Bild
Foto: TR Bild

Deltagarna i Elitloppet står förstås i centrum på Solvalla, men det finns gott om profiler även i övriga lopp. Här är 16 hästar – 8 på söndagen och 8 på lördagen – att hålla ögonen på i helgen.

Publicerad:

SÖNDAG

TOPPARNA I FYRÅRINGSLOPPET. Staro McMillan: Lördagens tävlingar rundas av med ett fyraåringslopp utanför rikstoton. Ett fint sådant. Två kriteriefinalister från i fjol finns med bakom bilen: Rudisha och Staro McMillan. Den senare tränas av Sören Kolberg och är Danmarks kanske största hopp under elitloppshelgen. Staro McMillan gästade Kalmartravet i sin senaste start och såg ut som "en rund miljon" när han utklassade konkurrenterna.

TOPPARNA I TRAVRONDEN SPEEDRACE. M.T.Insider: "Sveriges startsnabbaste häst" inleder söndagen och högst troligt i raketfart. M.T.Insider vann fjolårets upplaga av Travronden Speedrace och gör nu ett försök att försvara titeln med tränaren Olle Alsén i sulkyn. Motstånd saknas dock inte. Meriterade snabblopparna Ajlexes Cubano och Explosive de Vie ska även de ut över riviga 640 meter.

TOPPARNA I TREÅRINGSELITEN. Mascate Match: Fem starter – fem segrar. Pekka Korpi kommer till Solvalla med jättelöftet Mascate Match – till alla finska besökares stora glädje. I fjol vanns Treåringseliten för ston av Alessandro Gocciadoros Zabriskie Ok och den gulklädde italienaren har en häst med i fältet även den här gången. Närmare bestämt Archidamia som varit trea i två raka starter på svensk mark.

TOPPARNA I MONTÈELITEN. Be Mine de Houelle: Fjolårets upplaga av Montéeliten var rekordsnabb. 1.09,8 visade klockan när fransyskan Be Mine de Houelle klädde av motståndet. Franck Leblancs sto är med även i år och då som nu sitter Marie Bacsich i sadeln. För motståndet står bland andra Östersundshästen Assault som kvalade in via seger på Solvalla tidigare i månaden. Nu får femåringen sitt verkliga elddop.

TOPPARNA I BREEDERS COURSE. Axl Rose: En av de stora nyheterna med årets elitloppshelg är att Treåringseliten utgör finalen i löpningsserien Breeders Course. Förstapriset har höjts till en miljon kronor och det har lockat Italiens bästa treåring till Solvalla – Axl Rose som är uppfödd av Magnus Jernemyr och Johan Sjöstrand. Hingsten vann den penningstinna italienska uppfödningslöpningen i fjol och kommer till start med sju raka segrar.

Upset Face: Mosaique Faces lillebror vet fortfarande inte hur det känns att förlora. Fem starter har slutat med lika många segrar och i uttagningsloppet till Breeders Course vann Upset Face på 1.13,2. Nu ska han försvara de svenska färgerna från innerspåret i söndagens final. Adrian Kolgjini tränar och i sulkyn sitter pappa Lutfi som tidigare kört både Olimede och Prince de Charme till seger i Treåringseliten.

TOPPARNA I FYRAÅRINGSELITEN. Zourane Kronos: Hon fick ge sig mot Conrads Rödluva i försöket till Drottning Silvias pokal och slutade sedan oplacerad i finalen. Nu är Zourane Kronos tillbaka på hemmabanan Solvalla. I Fyraåringseliten för ston ställs hon mot Alessandro Gocciadoros Zalie Gar som tagit fyra segrar i följd på italiensk mark. Hur bra är hon? Det får vi se på söndag.

TOPPARNA I TOMMY HANNÉS LOPP. Evaluate: Efter tre raka segrar fick fjolårets hambofemma nöja sig med en fjärdeplats i Kungapokalen tidigare i maj. Nu ska Stefan Melanders jänkare ut över kort distans för första gången på svensk mark – återigen med tränaren själv bakom sig. Evaluate har travat 1.09,4 på Meadowlands – hur fort går det på Solvalla?

Catherine's Chevy: I fjol blev det norsk seger i Fyraåringseliten genom Giveitgasandgo. Frode Hamres häst vann på nya löpningsrekordet 1.09,5 och även i år finns en häst från vårt västra grannland med i loppet. Henry Rorgemoens hingst var tvåa med galopp på vägen i Norskt Travkriterium i fjol och har nu inlett den nya säsongen med två raka segrar.

LÖRDAG

TOPPARNA I SWEDEN CUP. Cyber Lane: En häst för Elitloppet, menade Johan Untersteiner, men Halmstadstränarens rosa biljett gick till Day or Night In. I stället väntar Sweden Cup för Cyber Lane. Derbyvinnaren startar från innerspåret i det första heatet där han ställs mot bland andra Chief Orlando och Michelangelo Ås. Vid seger i såväl försök som final tar sig Cyber Lane in i den exklusiva tiomiljonersklubben.

Charrua Forlan: Fyra i fjol med tränaren Hans-Owe Sundberg i sulkyn. Den här gången kör Emilia Leo. Det nybildade ekipaget har i vår varit tvåa bakom elitloppshästarna Sorbet och Heavy Sound samt Dante Boko som också finns med i det andra försöket i Sweden Cup. Med i samma lopp är även franske segermaskinen Dream de Lasserie som testar kort distans för första gången i karriären.

Arazi Boko: Den svenskfödde titelförsvaren är tillbaka i födelselandet. Körs och tränas av Alessandro Gocciadoro som vann sex lopp under elitloppshelgen i fjol. I försöket möter Arazi Boko bland andra fjolårets elitloppsdeltagare Pastore Bob, finske startkatapulten Lexus Dream och Peter Untersteiners flygande holländare Generaal Bianco.

TOPPARNA I STOELITEN. Mellby Free: Efter Propulsion och Readly Express var det Mellby Free som sprang in mest pengar av samtliga svenska hästar förra året. Björn Goops sexfaldiga miljonärska årsdebuterade med seger mot kullkamraterna i Lovely Godivas minne förra månaden och ställs nu mot äldre motstånd. Tvåan från i fjol, italienska Peace of Mind, kommer till start även i år.

TOPPARNA I HARPER HANOVERS. Handsome Brad: Nej tack till Elitloppet. I stället tar Ulf Stenströmer ut Handsome Brad i helgens längsta lopp. Hingsten blev utan prispengar i fjolårets upplaga av Harper Hanovers lopp och jagar nu revansch tillsammans med ständige följeslagaren Carl Johan Jepson. Ekipaget kommer närmast från seger i anrika Copenhagen Cup och dessförinnan en andraplats bakom Propulsion i Olympiatravet.

Canular: En fransk gäst med blågul touch. Canular tränas nämligen av Didier Brohier som är sambo med Marie Norberg. Svenskan har kört den åttaårige valacken vid fyra tillfällen, men på Solvalla tar Åke Svanstedt hand om tömmarna. Canular har i år sin mest framgångsrika säsong på tävlingsbanan och har vunnit två lopp på Vincennes och ett på Enghien. I senaste starten var han trea i löpningsserien Grand National du Trot.

On Track Piraten: Med i Elitloppet både 2015 och 2016 – nu är det i stället Harpers som gäller för den folkkäre dalahästen. On Track Piraten har sprungit in närmare 18 miljoner kronor och har två segrar över tre varv – en med Erik Adielsson och en med Rikard N Skoglund på Romme i vintras. Fjolårets kuskkomet sitter i sulkyn även på lördag.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.