Sveriges ledande travtidning
ANNONS

180 anmälda – 144 är med

Foto: Maria Holmén/TR BILD
E3-vinnaren Betting Gangster är en av fyra hästar i de kommande Kriteriekvalen som tjänat över en miljon kronor. Foto: Maria Holmén/TR BILD

I dag har det varit anmälan till Kriterie- och Oakskvalen på Solvalla och sammanlagt betalades den sista insatsen för 180 hästar – 90 i respektive klass.

Publicerad:

För två år sedan anmäldes 92 till Kriteriet och 88 till Oaks. Motsvarande siffror förra året var 83 respektive 90. Rekordet är från 2015 då 188 treåringar anmäldes, varav 105 till Kriteriet. Årets 90 + 90 (försöken körs 18 september) var en ökning med sju fyrbenta mot i fjol, vilket dock innebär att hela 36 hästar blir tvångsstrukna. Det får nämligen bara plats 72 i respektive klass, sex heat med tolv hästar i vardera. De två främsta tar sig sedan vidare till finalen på Solvalla den 30 september då det bjuds på två miljoner (Kriteriet) respektive 1,6 miljoner kronor i förstapris. Men för många det dubbla eftersom de flesta numera är med i premiechansen.

Hur bestäms då vilka hästar som ska tvångsstrykas? Jo, det går både efter totalprissumma samt startpoäng i de fem senaste starterna. Här är ST:s seedningsregler för unghästlopp.

Bland de anmälda med högsta prissumman i Kriteriekvalen (startlistor klara under eftermiddagen) kan nämnas Svante Båths trio Attraversiamo, Global Welcome och Global Withdrawl. Förutom dessa är det bara Jerry Riordan-tränade E3-vinnaren Betting Gangster som kommit över en miljon kronor. Fyra tjejer har tjänat över en miljon kronor i Oakskvalen: A Sweet Dance (Helena Burman), No Matter (Svante Båth), Staro Miami (Ari Pekka Pakkanen) och Zara Kronos (Joakim Lövgren).

Här är anmälningslistorna till Kriteriet och Oaks.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.