Sveriges ledande travtidning
ANNONS

2018 – ett tufft test för kometen Westerholm

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Nicklas Westerholm blev utsedd till Årets komet på Hästgalan 2018, men kunde inte ta emot priset på grund av magkatarr. När sedan 2018 rullade på drabbades Westerholms stall av ett virus som gjorde att ”stallet stod still från första juni till september”. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Han startade året som en komet, ovetandes om att en tuff prövning väntade runt hörnet. Nu berättar Nicklas Westerholm, 27, om året efter succéåret.
– Den perioden vill man inte uppleva igen, säger Westerholm.

Publicerad:

2017 var ett fantastiskt år för den då nyblivne proffstränaren Nicklas Westerholm och året därpå inleddes med att han utsågs till Årets komet på Hästgalan. Den kvällen var allt annat än fantastisk för vinnaren.

Ett par dagar tidigare hade han drabbats av magkatarr och när symptomen kom tillbaka timmar innan prisutdelningen var han tvungen att åka hem innan galan ens hade hunnit dra igång.
– Det var väldigt speciellt. Hade jag stannat kvar hade jag bara visat upp ett dåligt intryck. Jag flaggade tidigt för min sambo och jag berättade att det inte kändes bra, säger Westerholm.

Du såg dig själv vinna på tv alltså?
– Nej, jag var så utslagen så att jag somnade. När jag vaknade fick jag läsa att jag hade vunnit och jag var så otroligt sliten att jag inte tänkte så mycket på det då.

Vad blev det för reaktioner efteråt? – Det var väldigt mycket gratulationer och framför allt blev man uppmärksammad, för det var verkligen ett kometår. Jag hade gått från att vara dräng eller skötare, utan att aldrig ha varit varken förste- eller andreman i något stort stall, till att bli en proffstränare som hade lyckats.

"Förra veckan känns som ett år sedan"

Nu kan han se tillbaka på succésäsongen med ett annat perspektiv.
– Att bli tränare i min ålder är väldigt speciellt. Ett år känns som tio när det hinner hända så mycket. Förra veckan känns som ett år sedan. Med lite distans till det hela är det helt fantastiskt. Du har 20–25 starthästar där i princip 20 av dem är hos dig för att göra sina sista starter och avsluta karriären snyggt. Att det skulle gå så bra och att jag skulle ta hem championat hade jag aldrig kunnat drömma om.

"Hellre etablerad än talang"

Trots att Nicklas Westerholm hade prisats efter 3,2 miljoner inkört 2017 var han mest glad att 2018 skulle ta fart.
– Det var en jäkla skön känsla för mig faktiskt. Jag kände att stallet hade visat att vi kan och att det bara handlade om att bli bättre efter det. Jag gillar inte att vara den där talangen, jag är hellre etablerad – en tränare som år efter år kommer med segrar.

Vad är det som skaver med ordet talang?
– Det beror väl på vilket område det gäller. Jag har lite svårt för talangbiten. Själv var jag inte lärlingen som körde många lopp sista åren. Det var andra lärlingar som vann och syntes mer och jag fattade inte riktigt det där, att bli hyllad för att man hade vunnit massa lärlingslopp. Jag blir hellre hyllad för att jag till exempel skötte om Nahar i Frankrike eller att jag hade lärt mig tio olika skoningar. När man blir tränare sen är det lite upp till bevis.

"Hade lite högre mål"

Efter att själv ha satt ribban som proffs fanns det förväntningar på det gångna året. Inte minst från tränaren själv. Facit är att segerprocenten sjönk från 26 till 19, men att inkörda pengar steg från 3,2  till 5,4 miljoner kronor.
– Jag tycker väl att det har gått rätt så bra ändå, men jag hade lite högre mål på mig själv. Samtidigt ska man inte klaga när man är 26-27 år och kör in fem–sex miljoner. Det är det inte många som gör i travvärlden.

Kanske var den där magkatarren på Hästgalan en påminnelse om sjukdomars makt. För när den stekheta sommaren kom var det slut på det roliga i Hedemora.
– Stallet stod still från första juni till september. Jag körde väl in 75 procent av alla pengar fram till maj. Den perioden vill man inte uppleva igen.

Vad hände?
– Jag började märka att hästarna blev tre–fyra sekunder långsammare uppe på berget i slutet av maj. Jag tänkte inte så mycket på det då, utan tänkte på att de började bli tunga av träningen och värmen. Det var väl 30–40 starthästar som skulle ut och tävla och det kändes som att hela högen gick ut och vann först. Efteråt kunde hästarna varken tävla eller träna på flera månader.
– Det visade sig vara ett riktigt virus som vi fortfarande inte har listat ut var det kom ifrån. Vi spårade väldigt små saker, men vi kunde inte hitta någon huvudorsak. Jag inbillar mig att det kan spela in att det byts tränare oftare nu. Jag har 60 hästar på listan men jag har väl tränat 120 hästar på två år. Jag kan ha fel men jag upplever det så.

Har tio nyblivna treåringar

Det är återigen galatider och därmed också ett nytt tävlingsår – med nya mål. – Nu handlar det om att etablera sig, att ha fler hästar i årgångslopp och på V75.

Känslan är att du har lyckats bättre med det senare?
– Ja, så är det ju. Man ska aldrig skylla på otur, men vi hade väl två förra året som vi borde ha kvalat in till årgångslopp. Sedan är det svårare när man bara står med fyra–fem hästar i en kull. I år har jag tio treåringar och jag har 15 som blir tre nästa år. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.