Sveriges ledande travtidning
ANNONS

22 år sedan sist – Jimmy Takter åter en vinnare på svensk mark

Foto: Mikael Rosenquist
Foto: Mikael Rosenquist

Syskon, hästägare och aktiva – det mesta är sig likt i Lutfi Kolgjinis stall inne på Jägersro den här tisdagskvällen. Men i stället för sonen Adrian sitter Jimmy Takter i soffan och tar en kaffe. Senare under kvällen tar han första kusksegern i Sverige på 22 år(!).
– Väldigt roligt, säger han i vinnarcirkeln.

Publicerad:

Att Jimmy Takter besöker Sverige sker inte varje vecka. Rörelsen på andra sidan Atlanten kräver all uppmärksamhet och resultaten är starka: storloppsegrarna radas upp varje år och senast 2015 blev han utsedd till årets tränare i USA, för femte gången. Den här tisdagskvällen tajmar han in ett travbanebesök med en tråkig händelse.
– Min svärfar ska begravas i morgon, det är därför som vi är här på besök. Adrian såg till så att "Ludde" satte upp mig på en häst, berättar han.
Redan på torsdag flyger han hem på nytt.
– Det är ju fan också att han inte stannar ett par dagar, säger "Ludde" till brorsan Lulzim.

"Jag får ju skicka en räkning till Ludde"
Någon egen dress har han inte med sig, Jimmy. Som väl är så ägs hans styrning, Clemenza Am (e. Muscle Hill), av Stall Courant och den lånade regndressen göms under hästägarjackan. "Ludde" kör ut till lopp med Rushmore Face, som Jimmy värmde tidigare under kvällen.
– Den här vinner han med, en väldigt fin häst. 
Jimmy får rätt. Joke Face-sonen kutar 1.11,8 sista varvet och vinner lätt. Kort senare ber "Luddes" personal om Jimmys uppmärksamhet.
– Jag får ju skicka en räkning till "Ludde", som uppvärmare, skrattar han.
Hemma i USA pågår arbetet inför ännu en säsong med den 70 hästar stora rörelsen. På frågan om vilket stadie unghästarna befinner sig i för säsongen kommer svaret blixtsnabbt:
– De tränas hårt från dag ett när vi kör igång, det går inte att ta det lugnt, då hamnar man efter.

Återvänder till Sverige i maj
I mitten av maj ska tvååringarna in på Meadowlands och slipas.
– Första gången vi är inne siktar vi på att köra 2.03 (ungefär 1.16 reds. anm.), nästa gång försöker vi sänka något, de måste vara nere i sådana tempon, annars duger de inte sen. 
Ett par treåringar planeras att starta i maj.
– I Dexter Cup till exempel, några som inte startade så mycket i fjol siktas nog dit. Så det blir nog start om någon månad. 
Fjolårets tvåårsdominant bland stona, Ariana G. (e. Muscle Hill), är en av hästarna han framhåller inför säsongen.
– Hon är väl den som är den bästa nu. Rubio (e. Cantab Hall) som var trea i Peter Haughton Memorial ser bra ut också. Treårige King on the Hill (e. Muscle Hill), en syster till The Bank, tror jag också på en del. Utöver det har jag många fina passgångare också.
Blir det Sverigebesök med några hästar i år?
– Det tror jag inte, faktiskt.
– Han kommer och gästkör Elitloppshelgen, flikar "Ludde" in snabbt och klatschar ihop händerna.
– Det är kul att köra vältränat, fyller Jimmy på.

Första segern på 22 år
Jimmy lämnar våningen och kör ut för lopp.
– Oj, oj, oj, som han ser ut Clemenza! Grattis Jimmy! utbrister "Ludde" för sig själv när han blickar ut över provstarterna. 
Med 300 meter kvar av loppet och Clemenza Am i spets kan man tro att en hel flock hundar har rymt: det visslas, tjoas och jobbas in. Och visst gick det vägen – 1.13,3 visade klockan och toton 8,64. Det är Jimmys första kuskseger på svensk mark sedan derbykvalet 1995 med Mr Lavec – nästan 22 år sedan(!). Jag ber om ett slutord från Jimmy när han segerdefilerar, tro det eller ej, framför ett antal tappra själar som trotsar kylan och applåderar.
– Slutord? Det behövs väl inte nu, ler han.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.