Sveriges ledande travtidning
ANNONS

50-åring blev Årets komet: "Man får en tår i ögat"

Foto: OLA WESTERBERG/ALN
Robert Sandberg och Man Afraid efter deras första seger. Foto: OLA WESTERBERG/ALN

Brandmannen Robert Sandberg lyckades hålla sig undan travet. Trodde han.
Efter en krokig resa med en speciell fux kom genombrottet som 49-åring.
– ”Tror du att jag duger?” frågade jag. ”Det får vi se” svarade gubben, säger Sandberg.

Publicerad:

Det var kanske inte helt väntat att en 50-åring skulle prisas som årets komet på Bodentravets travgala under helgen. Robert Sandberg är son till Göran Fallberg, 83, som satsade fullt ut på travet och som har växt fram till en välkänd Bodenprofil. Robert valde en annan väg och han har jobbat som heltidsbrandman i nästan 20 år.
Men under fjolåret tog han och egentränade Man Afraid (e. Password) två segrar och fyra andraplatser på 14 starter.
– Att jag kom in i travet är lite slumpmässigt. Mina döttrar behövde ytterligare en ridhäst och då fick vi en travhäst, Bagno (e. Gidde Palema). Då frågade jag min far om han kunde lära mig att köra. Han bara skrattade. ”Du är för gammal” sa han. Men han sa att vi skulle köra kring byn ihop, 40-45 gånger i alla fall, säger Robert Sandberg dagen efter galan.
– Efter ungefär 20 gånger lät han mig köra själv. Jag körde väl i 50-tempo och jag tyckte det gick jäkligt fort. ”Den kan springa dubbelt så fort” sa gubben.

Känslosam seger

2014 tog Robert sin tränarlicens, som han plockade ut först 2017. Sedan dess är han b-tränare på Bodentravet.
– ”Tror du att jag duger?” frågade jag. ”Det får vi se” svarade gubben.
Debutåret som tränare för med Man Afraid slutade med en tredjeplats på fyra starter. Det var också den enda felfria starten det året.
– Det var någon som sa att hästen är lite galen och inte borde få vara på banan. Han är lite speciell, men hemskt snäll. Däremot är han fruktansvärt framåt och bara defileringen är jobbig. Det är ju en bra egenskap att han vill springa och att han tycker om att tävla.
Och i augusti förra året kom också första segern på Skellefteåtravet.
– Då blev det lite darr på rösten, det blir väl så när man är gammal. Jag jobbar ju förutsättningslöst även om jag försöker sätta upp små mål. Jag tar ändå varje tävling för sig och försöker göra det bästa jag kan.
– Gubben hade ju haft åsikter om alla fel jag hade gjort i loppen, man är ju inte direkt felfri. När vi vann första loppet då sa han bara: ”Nu körde du som man ska”.

Ny generation på gång

I lördags blev Robert Sandberg alltså prisad som årets komet på Bodentravet.
– Det var en chock naturligtvis. Man blir sentimental och får en tår i ögat. Det är fantastiskt kul att känna sig uppskattad.
Den numera sjuårige Man Afraid väntar fortfarande på sin årsdebut samtidigt som Roberts ena dotter Frida Sandberg, 20, förbereder sig som bäst för att ta licens för både sulky och monté. Dessutom jobbar hon åt Hanna Olofsson emellanåt. Systern Julia Sandberg, 18, fokuserar på hästhoppning, men även hon har närmat sig travet enligt Robert.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.