Sveriges ledande travtidning
ANNONS

78-åringen på rekordjakt: "Därför jag håller på än"

Foto: Mia Törnberg
Tommy Holmgren bakom Leroy Kronos på hemmabanan Jägersro. Foto: Mia Törnberg

Tidigare i år blev Sven-Erik Landin äldste travkusk att vinna lopp i Sverige. En notering som Tommy Holmgren har full koll på. Jägersroamatören är ett år äldre än Landin och har siktet inställt på att slå rekordet.

Publicerad:

77 år och 196 dagar. Med två veckors marginal raderade Sven-Erik Landin ut Karl-Gösta Edmans tidigare rekord och blev landets äldste vinnare någonsin den 8 januari i år. En högst aktningsvärd notering, men oslagbar är den inte.

Inte om du frågar ett år äldre Tommy Holmgren som fortfarande är aktiv på Jägersro. Förra veckan körde han sitt andra lopp för året i en amatöruppgörelse på hemmabanan. Någon seger och något rekord blev dock inte. Inte den gången. Holmgren slutade fyra bakom O.Boy Face, men var ändå nöjd efteråt.
– Det var trevligt. Jag körde ett perfekt lopp, säger han och skrattar.

Jägersroamatörens kuskkarriär tog sin början 1970. Då köpte Tommy Holmgren sin första häst och
tog själv plats i sulkyn. Och där han alltså blivit kvar. Snart femtio år senare finns en V65-seger och deltagande i såväl EM som VM för amatörer på meritlistan. I den svenska statistiken är Tommy Holmgren noterad för 189 segrar, varav två i "amatörernas elitlopp", K.G. Bertmarks minneslopp (1989 och 2005), som han också var med om att grunda under sin tid som ordförande i Skånska Travamatörklubben. Till antalet segrar ska även ett tiotal triumfer i utlandet adderas.

Den senaste segern tog Tommy Holmgren med Welcome i september 2016 – kort efter sin 77:e födelsedag.
– Det var roligare förr, det måste jag erkänna. Då var man ung och hungrig, men det är klart att jag fortfarande tycker att det är kul. Annars hade jag ju inte hållit på.

Segerhästen Welcome ägde Tommy Holmgren tillsammans med Kristian Ståhl och sonen Magnus. Den såldes dock till Norge förra året och nu har trion i stället tvååringen S.J.On Track ihop. Dessutom äger Tommy och Magnus det sexåriga stoet Aura Olympic. Båda hästarna tränas av Mats Rånlund och fram till i fjol fanns även Julia Håleryd på Jägersrotränarens lista. Ett sto som inledde karriären med fyra raka segrar, men som sedan fick tävlingskarriären spoilerad av skador. Hon ska nu betäckas med S.J.'s Caviar.
– Det är roligt att ha hästar ihop med grabben och jag försöker dessutom att komma ut till Mats en förmiddag i veckan för att köra. Nu när det är så kallt har jag fuskat lite, men när det börjar kvittra igen ska jag bli bättre på det. Det är en kul social bit att få komma ut och surra lite, säger Tommy Holmgren.

Hur ser livet ut i övrigt för dig? 
– Jag lämnade över min plåtslagerifirma till grabben år 2000. Han var väl inte så sugen på det då, men med villkoret att jag skulle stanna kvar och hjälpa till tog han över. Och sedan har jag inte kommit därifrån. Jag jobbar fortfarande varje dag och trivs som fisken i vattnet. Det är kul att få känna sig lite behövd och rena pillerburken att hålla i gång.

Och så besöker du Jägersro även när du inte kör själv, gissar jag.
– Ja, men det är det knappt någon annan som gör nuförtiden. Förr visste man att det var "Jägers" på tisdagar, men nu är det ju onsdagar ibland. Det vore bättre om det fanns en bestämd dag, det är min uppfattning. Jag hör av många att de bara kommer på tisdagen. Det är så inkört.

Du fyller 79 år i sommar – har du koll på att du kan bli landets äldste vinnare?
– Jadå. Jag läste om Landins rekord, det är därför jag håller på än. Men jag får ju inte köra några hästar som räcker till, säger Tommy Holmgren och skrattar.

Har du inte frågat Rånlund om du får köra Olle Rols?
– Haha, nej. Jag tigger inte om styrningar, men det hade varit något. Han ser liten och oansenlig ut, men vilken häst det är. Han har gått otroligt bra.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.