Sveriges ledande travtidning
ANNONS

79-åringen slog rekord: "Det var en befrielse"

Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN
Tommy Holmgren vinner med Loui Laday. Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN

Tommy Holmgren skrev historia på Jägersro under tisdagskvällen.
Som 79-åring vann kusken sitt första lopp sedan 2016.
– Livet leker, säger Sveriges äldste segerkusk. 

Publicerad:

79-åringen Tommy Holmgren från Vellinge hade laddat länge för den här segern. I fjol gick han segerlös på 14 uppsittningar, men när han fick chansen bakom Mats Rånlunds Loui Laday på Jägersro under tisdagen fick han jubla igen – och samtidigt bli den äldste kusken att vinna lopp i Sverige.
– De gamla gubbarna kan! Fast jag känner mig inte som en 79-åring – livet leker, säger Tommy Holmgren dagen efter segern.
Att triumfen dessutom togs bakom en av Mats Rånlunds hästar värmde extra.
– Jag är ute och tränar hos Mats någon gång i veckan, men jag har själv ingen starthäst där just nu. Det är extra roligt att han som äger Loui Laday också är med och äger häst tillsammans med mig. När vi hade vunnit fick man ta en extra lång baksida för att lugna ner sig lite. Det var en befrielse. 

Siktar mot nästa år

Segerreceptet var spets och slut.
– Han är lite speciell och springer och tar lite hjälpsteg, så när vi kunde ta ledningen försökte jag hålla ett jämt 17-tempo och då var det ingen som kunde göra något. Sista 100 meterna fick jag sitta och hålla honom lite.
Hur känns det så här dagen efter?
– Jag har precis ringt ett samtal nu och meddelat att jag ska försöka ta licens nästa år också. Annars är jag bara lycklig. 
Förutom förhoppningen att kunna putsa sitt rekord med ett år finns det en annan orsak till att kusken vill ut i lopp nästa år.
– Jag har en tvååring hos Mats som heter Max Håleryd, ett helsyskon till Jula Håleryd som vi hade tidigare. Det hade varit en höjdare att få köra honom i ett lopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.