Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Advokaten yrkar på hårt straff

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Den norske tränaren Bo Westergård riskerar höga böter och lång avstängning. DNT:s advokat Gunnar Caspersen yrkar på att Westergård ska få tre års avstängning och 700.000 i böter för att ha använt DMSO på sina hästar inom karenstiden.

Publicerad:

I sitt inledningsanförande i rättegången mot Bo Westergård har DNT:s advokat Gunnar Caspersen yrkat på tre års avstängning samt 700.000 kronor i böter. Caspersen drar slutsatsen att Westergård medvetet behandlat fyra av sina hästar med DMSO inom karenstiden. Detta skriver tgn.no.

I juli 2015 skrev Travronden om fallet. I en rapport från Utvalg for utredning av dopingsaker (UUD) konstaterades att fyra hästar hos Bo Westergård fick DMSO i kroppen några dagar före start. Efter att ha granskat UUD:s utredning har den skandinaviska dopingkommitén bedömt att det från Bo Westergårds sida handlar om en avsiktlig kränking av reglerna för doping och medicinering av hästar.

Rättegången mot Bo Westergård kommer att fortsätta under dagen.

Fakta DMSO

Dimetylsulfoxid (DMSO) är en substans med antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. DMSO finns inte i något registrerat läkemedel eller godkänt preparat för användning till häst i Sverige. I bland annat USA finns en utvärtes DMSO-gel godkänd för användning på häst med indikation för akuta svullnader och inflammationstillstånd i rörelseapparaten.

DMSO är ett lösningsmedel för tekniskt bruk med en påtaglig doft av vitlök och har traditionellt använts som "bärare" genom huden av kortison vid ansvällningar i mjukdelar samt inflammationstillstånd i rörelseapparaten.

Då DMSO har påvisats i foder till hästar, framförallt från luzernhö, så har det internationellt fastställts ett gränsvärde på 15 µg/ml urin.

Enligt travsportens lista över karenstider har inflammationshämmande preparat, tillexempel DMSO, en minsta karenstid på 14 dygn före tävling.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.