Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aetos Kronos vann Breeders Course

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Johan Untersteiner körde Jerry Riordans Aetos Kronos till en storseger. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Lutfi Kolgjini ville inte släppa ledningen med Upset Face. Det skapade en häftig duell mot Alessandro Gocciadoros Axl Rose.
När två (treåringar) träter vinner…Johan Untersteiner från spår tolv! Aetos Kronos vann Breeders’ Course-finalen på nytt världsrekord.
– Jag är nog den som är minst förvånad över att Aetos Kronos vann, säger han.

Publicerad:

Treåringseliten hade i år förstärkt status genom att agera final i Breeders’ Course för treåringar, därför var distansen 2 140 meter och förstapriset hela en miljon kronor.

Långstegade Upset Face kunde hålla upp ledningen men fick sig en rejäl tryckare av favoriten Axl Rose på bortre långsidan.

Det var första duellen och varvet passerades på 1.12,9. 

Den andra duellen utspelade sig på samma ställe – bortre långsidan – då Alessandro Gocciadoro kopplade ett grepp om ledaren men Kolgjinis häst ville inte ge sig.

– Även om han är långstegad så är han lite seg i loppen. Det blev en rejäl körning då jag hade bestämt mig för att inte släppa till Axl Rose, säger Lutfi Kolgjini.

Körningen kostade och när de båda giganterna duellerat klart flög Jerry Riordans Aetos Kronos fram ute i banan.

– Loppet blev överpacat och därför vann den hästen. Jag ångrar inte att jag körde i ledningen och han kommer bara att bli starkare av det här, nu ska han ut på bete och äta gräs, jag är nöjd med honom.

– Min häst gjorde ett bra lopp med ”Ludde” ville inte släppa ned mig i sista sväng, det kan ha varit avgörande, säger Alessandro Gocciadoro.

Johan Untersteiner skrällvann Kriteriet 2014 från spår tolv, han skrällvann E3 2008 från spår tolv och nu Breeders’ Course tillika Treåringseliten.

– Jag hade faktiskt väldiga förhoppningar. Aetos Kronos (e. Bold Eagle) gjorde ett fantastiskt lopp i årsdebuten och Jerry Riordan sade till mig att han skulle vara mycket bättre i finalen.

– Min förhoppning var att ”Ludde” skulle svara upp spets och efter ett varv kände jag att det blivit precis som jag ville.

Då satt ekipaget dock sist utvändigt.

– Eriks häst hade lite problem framför mig och jag funderade på om jag skulle ge mig i väg men kände att det var läge att hålla sig lugn, för öppningen borde sätta sina spår, tänkte jag.

– I sista sväng kunde jag köra rakt fram och förstod på två steg att jag skulle ta dem. Det var lite många ben till slut när han blev ensam. Det här är en fruktansvärt härlig häst. 

Segergesten – efter målgång på grund av ovanstående – hade en särskild mottagare.

– Pappa ”hälsade” ju på mig genom att göra segergest när jag tittade på tv så nu får jag göra det samma till min son.

Segertiden blev 1.11,9/2 140 meter autostart vilket är nytt världsrekord, otroliga starka papper i karriärens sjunde start.

– Det här är en häst med hög klass som gick utan skor för första gången i karriären och när det blir kört på sådant sätt som det blev så är jag inte förvånad att det räckte hela vägen. Det var lite amerikanskt stuk med körning hela vägen, säger Jerry Riordan.

– Ägarna är ett gäng från USA och Kanada som haft hästar i många herrans år, bland annat Treasure Kronos och Vanquish Kronos. En väldigt rolig seger. Nu siktar vi mot Kriteriet, jag tycker att den här hästen har allt som behövs. Han håller förstås inte Readly Express-kaliber, men likt Readly Express tror jag att han kan konkurrera över alla distanser, han har rätt fysik för det.

Alessandro Gocciadors andrahäst, Acciaio, tog hand om andraplatsen och han själv blev trea med Axl Rose som höll storstilat.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.