Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Åke Isberg har avlidit

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Åke Isberg vid en intervju på hösten 2016. Foto: Maria Holmén/TR Bild

En av svensk travsports stora ledare har gått ur tiden. Åke Isberg blev 92 år gammal.
– Han kunde tala med alla och alla tyckte om honom, säger vännen Bo Hjertsson.

Publicerad:

Åke Isberg fastnade för travet i de sena tonåren, ett intresse som kom att bestå livet ut. Efter en tid på Svenska handelskammaren i Paris hamnade han så småningom på Svenska Travsportens Centralförbund och var dess generalsekreterare när spelet på hästar tog fart på 1970-talet.

Men det är kanske framför allt den omvittnade kärleken till Frankrike som nära och kära minns. Den är i alla fall bland det första som dyker upp i huvudet på Stefan Holmgren, mångårig kollega och vän till Åke Isberg.
– Det var han som öppnade dörren för svensk travsport nere i Frankrike. Han hade enorma kunskaper om Frankrike och var en stor språkbegåvning, berättar Stefan Holmgren.

"Pratade med skräddaren på skräddarens vis"

Även för Bo Hjertsson är Isberg synonym med Frankrike. Han minns särskilt promenaderna före och efter besöken på Vincennes.
– Åke älskade att vara ute och gå. Det blev väl runt fyra mil varenda dag när vi var där nere tillsammans. Han kunde hela Paris på sina fem fingrar, säger Bo Hjertsson och fortsätter:
– Åke var en väldigt godhjärtad människa som aldrig höjde rösten och som aldrig brusade upp.  Han var en diplomat ut i fingerspetsarna. Han pratade med skräddaren på skräddarens vis och med skomakaren på skomakarens vis. Han kunde tala med alla och alla tyckte om honom.

Åke Isberg avled på tisdagen förra veckan och en vecka senare nåddes Stefan Holmgren av dödsbudet.
– Jag vet inget om omständigheterna, men för åtta år sedan drabbades Åke Isberg av en höftskada som sedan blev värre och värre. Han var ju bunden till rullator i många år och det plågade honom helt klart. Han kunde inte gå på vare sig årsmöten eller Elitloppet som förr, men följde travet intensivt via tv och telefon. Och intellektuellt var han helt med i matchen.

Åke Isberg lämnar efer sig hustrun Inga och sonen Björn med familj.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.