Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aktieägare behöver inte betala

Andelshästbolaget Trav 1609 AB har förlorat en rättstvist mot en av sina aktieägare. Falu tingsrätt fann att Trav 1609 begärt avgifter av aktieägaren utan att ha träffat avtal om det och eftersom Svea hovrätt inte beviljar prövningstillstånd är domen nu fastställd.

Publicerad:
Trav 1609 överklagade Falu tingsrätts dom från november ifjol, men hovrätten tar alltså inte upp den för prövning.
 
Tvisten gällde att Trav 1609, från dess bildande, tagit ut 40 kronor per månad och aktie för att täcka löpande kostnader för hästarna och administration. En av aktieägarna, AB Schakt & Planering, som övertagit en privatpersons 109 aktier under 2012, ifrågasatte till slut om detta regelbundna avgiftsuttag till bolagets drift av aktieägarna var förenligt med vad aktiebolag får göra och inte göra och reglerat i form av avtal.
 
Om man nu ska försöka förklara det någorlunda enkelt så var den formella problemställningen om de här regelbundet uttagna månadsavgifterna var något som handlade om avtalsbundet ”kapitaltillskott” i Trav 1609 AB eller om det i själva verket var en form av gåva baserad på (som det står i tingsrättsdomen) ”gemensamt travintresse och en social gemenskap med olika arrangemang kring de av Trav 1609 ägda travhästarna som motiverar aktieägarna att betala avgifterna för att kunna hålla verksamheten i bolaget på en hög nivå”.
 
Falu tingsrätt tog inte ställning till om uttaget av avgifter var förenligt med aktiebolagslagen men kom hur som helst fram till att Trav 1609 inte kunnat visa några skäl för att ABSP skulle erlägga årsavgifter på det sätt Trav 1609 begärt och fakturerat. Konsekvensen blev att AB Schakt & Planering inte behöver betala de sammanlagt cirka 80.000 kronor Trav 1609 begärt 2013 och 2014 och dessutom ska Trav 1609 ersätta sin motpart med drygt 100.000 kronor i rättegångskostnader.
 
Trav 1609 AB äger i nuläget 20 hästar varav tio är tävlingshästar i träning hos Per Nordström och en hos Markus Pihlström. De mest kända av dem är Uppfödningslöpningsvinnaren Denim Boko som sprungit in 1,5 miljoner kronor och Djali Boko som tangerar miljonen i startprissumma.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.