Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Algot var tuffast

Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL75
Policy Of Truth tog fjärde segern i femte starten. Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL75

Ikväll kördes det E3-kval på Bergsåker. Det var fem kval bland hingstarna, vilket innebar att de två första i varje heat går vidare plus de två högst seedade treorna. Finalerna körs den 2 juli i Eskilstuna med en miljon kronor i förstapris. Här kommer en sammanfattning av de fem försöken.

Publicerad:

Uttagningslopp 5:
Robert Bergh vann loppet när han tog ett tidigt initiativ med toppstammade Algot Zonett. På första bortre långsidan körde han till och fick överta ledningen. Sedan höll han ett tufft tempo hela vägen, varvade på 1.12,6, men trots det var han starkast till slut. Från kön spurtade Ferrari River snabbt och kunde precis på mållinjen plocka ner dödenstravande Borups Powerful, vilket gjorde att båda fick en finalplats. Segertiden blev den näst snabbaste för dagen, 1.12,9a/2.140 meter.

– Algot Zonett har nog det från båda föräldrarna, de gillar inte att ligga i fälten utan är bättre när de får dunka på, sade Robert Bergh.

Uttagningslopp 4:
E3-kungen Svante Båth fortsätter att imponera när det drar ihop sig till de här kvalen. Erik Adielsson körde offensivt med Louie Brodde trots spår åtta bakom bilen och kunde sitta i ledningen efter 1.11,2 första halvvarvet. Sedan fick han dämpa tempot och kunde ta sin fjärde raka seger på 1.14,3a/2.140 meter. Svanste Båth har kvalat in två hästar i finalen och kan även få med en tredje bland tredjeplatshästarna.

– Det är bra lufs i honom och han kommer mycket längre på ett steg än många andra, sa Erik Adielsson om Louie Brodde.

Där bakom fullföljde Overtimeosåfin bra till andraplatsen från rygg på ledaren efter att varit den som släppt spets till vinnaren. Tredjepriset och en finalplats gick till Robert Berghs Mindyourvalue W.F. som galopperade från start och tappade mycket mark. Sedan kördes han invändigt, men på sista bortre långsidan kom han ut och spurtade godkänt.

Uttagningslopp 3:
Petri Salmelas Makethemark har varit kulletta under våren och fortsätter att bibehålla den positionen till finalen av E3. Han hamnade i andra ytter, men Ulf Ohlsson körde fram i dödens dryga varvet och efter ett 1.13-varv till slut vann han säkert till slut utan att bottnas. Det var den tolfte segern i 14 starten för Maharajah-sonen.

– Han är ganska liten, men är desto bättre och har bra löphuvud, hjärta och lungor. Det var inte helt slutsålt i mål, sa Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

Där bakom spurtade Svante Båths Urchin väldigt bra och närmade sig vinnaren snabbt den sista biten, som dock sträckte på och kunde vinna säkert på 1.13,4a/2.140 meter. Trea blev Urban Kronos, men som seedad nummer 30 är han inte i närheten av en finalplats.

Uttagningslopp 2:
Det andra uttagningsloppet blev händelsefullt. När den knappa favoriten M.T.Le Bron kom till ledningen trodde nog de flesta att det skulle bli lugnt, men Tuomas Korvenoja ville annat och sände med Bean Coktail och Åke Lindblom valde lite överraskande att släppa. När den finske gästen hade tagit över kom Örjan Kihlström med All Knight och ställde en allvarlig fråga, men finnen svarade upp ledningen. Den körning gjorde att dödenshästen tröttnade i sista sväng och Bean Coktail och M.T.Le Bron lämnade övriga fältet och när Åke Lindblom vred ut avgjorde Quite Easy U.S.-sonen lätt. Där bakom spurtade Social Network bra till tredjeplatsen efter en startgalopp och sedan invändig resa till tredjeplatsen. Vinnartiden blev 1.14,0a/2.140 meter.

– Han var väldigt fin som tvååring redan och nu börjar han växa i sin kropp. Hästar kan bli heta efter en sådan öppning, men han är hur reglerbar som helst och går både i ledningen och bakifrån, sade Åke Lindblom efter loppet.

Uttagningslopp 1:
Explosive Matter-sonen Policy Of Truth imponerade stort när Ulf Ohlsson körde fram honom i dödens på Iago Zon, som hade blivit pigg i ledningen, varvet kvar efter att inledningsvis hamnat i tredje utvändigt. 400 kvar var ledaren slagen och den Reijo Liljendahl-tränade treåringen vann mycket enkelt. Där bakom spurtade Super Nice in till andraplatsen och det var andra finalbiljetten till firma Sten O Jansson/Torbjörn Jansson efter segern med Zahara Goj i stonas första försök. Chocolate Gold blev trea efter att toppseedade Racing Mange galopperade 100 kvar. Segertiden blev mycket fina 1.12,7a/2.140 meter

– Han har segat på och vunnit, men idag var det värre tryck i honom och Reijo hade nog ställt ordning. Det har känts som en stark häst och jag körde på känsla när jag avancerade med honom. Han gick undan på bra sätt, sade Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.


Inkvalade hästar:
Häst (position i försöket) – tränare
Policy Of Truth (1) – Reijo Liljendahl
Super Nice (2) – Sten O Jansson
M.T.Le Bron (1) – Åke Lindblom
Bean Coktail (2) – Tuomas Korvenoja
Makethemark (1) – Petri Salmela
Urchin (2) – Svante Båth
Louie Brodde (1) – Svante Båth
Overtimeosåfin (2) – Lars-Göran Söderberg
Algot Zonett (1) – Robert Bergh
Ferrari River (2) – Conrad Lugauer

Bäst seedade treorna:
Häst (seedningsnummer) – tränare
Mindyourvalue W.F. (4) – Robert Bergh
Borups Powerful (5) – Tomas Malmqvist

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.