Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Alla regler har följts"

Foto: ANNA PERSSON
Jerry Riordan. Foto: ANNA PERSSON

– Det kändes som en befrielse när jag fick höra att det handlade om carbesia, eftersom då visste jag att inget fel hade skett från vår sida, ­säger Jerry Riordan.

Publicerad:

Efter ett lopp på Klosterskogen den 26 mars lämnade italienske Tinamo Jet – tränad av Jerry Riordan – ett positivt dopingprov, vilket ­innehöll substansen imidocarb och det ingår i läkemedlet carbesia. 
– Det är den enda behandlingen mot piro plasmos och i södra Europa är det väldigt vanligt förekommande. Tinamo Jet fick en standardbehandling med carbesia i Neapel innan han kom till mig och jag vet att medicinen stannar kvar under lång tid i hästarnas system, fortsätter Jerry Riordan. 

Behandlad i Italien

Tinamo Jet sattes i träning hos Jerry Riordan i början av februari i år och innan dess fanns Naglo-sonen hos Massimo Finetti i Neapel. 
– Innan Tinamo Jet sändes upp till mig från Italien behandlades han med carbesia mer som en försiktighetsåtgärd och hästen hade även ­tidigare fått det läkemedlet. Behandlingen skedde 56 dagar före loppet i Norge. Alla ­regler har följts och ingen har gjort något regelbrott.

Jerry Riordan, som varit tränare i Italien i 20 år innan han kom till Sverige, är välbekant med carbesia. 
– I södra Italien använde de alltid carbesia mot fästingburna parasiter. Om det hade varit ett prestationshöjande medel så tror jag nog många använt det om det inte var dopingklassat och gör häst­arna starkare. Carbesia användes bara i de södra delarna av Italien. Jag har gjort en hel del research på internet och inte hittat någonstans att det skulle vara frågan om doping. När jag letar på nätet handlar det mest om kor. När en ko behandlats med carbesia får de vänta i sju månader innan de kan slaktas. I hästarnas system lär det, enligt vad jag läst till mig, stanna kvar i fem-sex månader. 

”ST hade ingen uppgift”

Halmstadtränaren har inte hittat någon studie om carbesia på­ ­nätet och enligt Riordan hade inte heller ST:s jurist Göran Wahlman något att tillägga när han talade med Jerry.
– Göran Wahlman hade ingen uppgift om hur länge carbesia finns kvar i systemet, inte heller om det fanns gränsvärden för läkemedlet. Jag ska tala med Göran Wahlman i början av veckan igen och höra om det gjorts en studie på carbesia i Norge eller någon annanstans. Som det är idag kan häst­en tävla en vecka efter att den blivit behandlad samtidigt som alla vet att carbesia finns kvar i system­et mycket längre. För mig känns det litet av ”Moment 22”. 
 
Har följt reglerna
 
Jerry Riordan hade ytterligare en häst till start på Klosterskogen och Twister Bi vann sitt lopp. 
– Han hade inte carbesia i kroppen, men det berodde på att han inte blivit behandlad med detta. När du har behandlat en häst i ­Italien med ­carbesia får du vänta en vecka innan du får ­starta den, men det beror inte på att carbesia skulle försvinna ut ur ­hästens kropp utan därför att inte hästen ska få några bieffekter i samband med injiceringen. Unge­fär som att en häst kan få feber ­efter att ha ­behandlats med vaccin. 
 
Jerry Riordan tycker att historien känns lite olustig.
– Ingen har gjort något fel i den här historien. Alla regler har följts, konstaterar Jerry Riordan.
I måndags, efter denna tidnings pressläggning, togs nytt dopingprov på Tinamo Jet i samband med Halmstads tävlingar.
ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.