Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Allt från Kriterie-försöken

Foto: MICKE GUSTAFSSON/TRAVRONDEN
John Ö Jensen storskrällde i första Kriterieförsöket bakom Lovely Vacation. Foto: MICKE GUSTAFSSON/TRAVRONDEN

Svante Båth kvalade in hela fem hästar till Kriteriefinalen och vann två av försöken med Coin Perdu och Very Kronos. Här nedan kan ni läsa allt om vad som hände i de olika försöksloppen.

Publicerad:

Det blev en riktig praktskräll i det första Kriterieförsöket (lopp 4). Åmål-amatören Öystein Larsen hade satt upp John Ö Jensen bakom sin Lovely Vacation (e. Dream Vacation) och ekipaget satt i femte par utvändigt. I ledningen fanns Björn Goop med Marcus Lindgren-tränade Prosperous (e. Prodigious), som fick tufft tryck av Born Unicorn (e. Raja Mirchi) och Kaj Widell. Första 2.000 gick så snabbt som 1.12,7. Det här gynnade vinnaren Lovely Vacation, som långspurtade storstilat till säker vinst.
– En fantastisk upplevelse. Jag visste att hästen var bra och vi hade lagt upp en slags plan. Jag har haft en del framgångar tidigare, men det här var väldigt stort, kommenterade Öystein, som var tvåa i Stochampionatet med hästens mamma Lovely Conch.
Segertiden skrevs till 1.14,1a/2640 meter och vinnaroddset blev hela 79,08. Vidare till finalen tog sig även Mattias Djuse med egentränade Lass Revenue (e. Revenue), som spurtade vasst över upploppet efter en smygresa i fjärde par invändigt. Det var dock hårt om andraplatsen mot Klaus Kerns Jolly Frost (e. Dream Vacation).

Kriterie-försök 2:

Fjolårets vinnare av Svensk Uppfödningslöpning och årets E3-vinnare Coin Perdu (e. S.J.'s Caviar) infriade sitt stora favoritskap. Erik Adielsson körde på säkerhet första biten, men kunde sedan ta ett tidigt initiativ och enkelt överta ledningen två varv från mål. Väl där framme fick han köra första 1500 efter 1.14,4 och det var inga problem till slut. Segertiden stannade vid 1.13,8a/2640 meter och med till finalen tog sig även Helena Burman-tränade The Bucket List F. (e. Raja Mirchi). Tobias O Eriksson körde och hästen höll storstilat från dödspositionen.
– Det här är en häst som ska vara i Kriteriefinal och allt annat hade varit en besvikelse. Det var som natt och dag i jämfört med senast; i dag var det den vanliga Coin Perdu igen, kommenterade Erik.

Kriterie-försök 3:

Peter Ingves och Petri Puro-tränade Da Pepperboy (e. Muscle Hill) fick inleda utvändigt om ledande Global Un Boko (e. Conway Hall). Peter valde dock att köra till rejält 1400 från mål och skaffade sig då en lucka att istället backa ner hästen i vinnarhålet. När luckan kom på upploppet spurtade Da Pepperboy ettrigt och fångade in Global Un Poco kort före mållinjen.
– Hästen är lite av en oslipad diamant och har mycket hyss för sig i loppen. Men det här blir säkert bra och han var väldigt duktig som kunde vinna eftersom vi tvingades till flera speeder under loppets gång, kommenterade Peter.

Segertiden skrevs till 1.13,4a/2640 meter och vidare till final kom även Svante Båth-tränade Global Un Poco. Det blev dock rätt hårt till slut om andraplatsen mot Robert Berghs Spickleback Face (e. Raja Mirchi).

Kriterieförsök 4:

Det blev Joakim Lövgren med Kristian Huselius-ägde Husse Boko (e. Chocotatier) som enkelt spurtade till seger från andra par utvändigt. Ekipaget fick svara attackerna i tredjespår 700 kvar, men det blev ändå väldigt enkelt till slut. Detta sedan Dream Night Palema (e. Muscle Hill) öppnat första varvet i ledningen på 1.12,9.
– Husse gör det jättebra, men är fortfarande väldigt grön. Vi trodde ändå på möjligheten att gå vidare, men det var svårt att veta säkert. Det gick snabbt där framme och därför kändes det som att vi hade fått ett bra lopp och att det skulle bli svårt att spurta ner oss bakifrån, kommenterade Joakim, som kunde notera segertiden till 1.14,1a/2640 meter.
Trots sitt tolftespår lyckades också Svante Båths E3-vinnare Capitol Hill (e. Muscle Hill) ta sig vidare som tvåa. Erik Adielsson satt i fjärde par utvändigt och hittade sedan ryggen på Husse Boko i tredjespår. Kim Eriksson fick luckan från vinnarhålet med Timo Normos-tränade Camaro Brick (e. Orlando Vici), men kunde inte freda sig mot Capitol Hill.

Kriterieförsök 5:

Peter Untersteiner kvalade in tre hästar i Oaks och fick nu sin första finalist även i Kriteriet. Egentränade Alcoy (e. Ready Cash) hamnade så långt ner som femte par utvändigt, men Peter fick samtidigt en bra rygg i tredjespår och första varvet i täten inleddes på 1.13,0. I spets satt Reijo Liljendahls favorit Ergo Am (e. Muscle Hill), men krafterna tröt inne på upploppet och han föll tillbaka till tredjeplatsen.
– När jag vred på kände jag att det fanns bra med kräm kvar och han gick fint hela vägen in i mål. Hästen var lite trög och lat i början för att vara en Ready Cash-avkomma, men har verkligen utvecklats enormt på sistone. Han verkar ha hittat toppformen perfekt till Kriteriet, sade Peter Untersteiner.

Örjan Kihlström gav Svante Båth-tränade Global Unspoked (e. S.J.'s Photo) ett spårsnålt lopp i fjärde par invändigt och hittade ut i utgången av sista kurvan. Ekipaget spurtade bra till andraplatsen.

Kriterieförsök 6:

Efter att först ha varit i galopp hade Erik Adielsson till slut ändå inga problem att försvara innerspåret med Svante Båths Very Kronos (e. Ready Cash). Väl där framme fick han snabbt värsta hotet, Timo Nurmos-tränade Villiam (e. Muscle Hill), utvändigt om sig och det var dessa som duellererade under slutvarvet. Very Kronos kunde dock ganska enkelt hålla undan till seger, även om också Villiam svarade för en stark insats. Segertiden blev så bra som 1.13,2a/2640 meter.
– Jag är otroligt glad att han i dag fick visa hur bra han är. Hästen är valpig och energisk, men har väldigt hög kapacitet. Det lopp som Villiam gör var också fantastiskt, kommenterade Erik.

Så här lottades Kriteriefinalen, som körs den 1 oktober på Solvalla

2640 meter auto

1. Husse Boko (Joakim Lövgren)
2. Very Kronos (Svante Båth)
3. Da Pepperboy (Petri Puro)
4. Coin Perdu (Svante Båth)
5. The Bucket List F. (Helena Burman)
6. Global Unspoked (Svante Båth)
7. Villiam (Timo Nurmos)
8. Global Un Poco (Svante Båth)
9. Lovely Vacation (Öystein Larsen)
10.Alcoy (Peter Untersteiner)
11.Capitol Hill (Svante Båth)
12.Lass Revenue (Mattias Djuse)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.